Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Практиката в училище е ключова за професионалното образование

Орфей Миндов, директор на НГПИ Тревненска школа, „Смарт час“, 21.06.2021

20:15 | 21 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

За съжаление, при нас в България тежката бюрократична система се занимава основно с администриране на образованието, а не с образование. За мен единственото качествено образование е това, което минава през практика. Голяма част от изискванията на Министерство на образованието се наложиха и в нашите учебни програми, а именно намаля броят на специалните предмети, което за нас не е добре. Сега единствената възможност да работят повече децата е да остават след часовете и аз ги оставям да работят. Това каза Орфей Миндов, директор на НГПИ Тревненска школа в ефира на предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„За Министерство на образованието е по-лесно да има една схема, за да може да се ориентира по-лесно по нея. Спецификата на нашето училище позволява повече специални предмети, но за съжаление вече учебните програми ги подписват двамата министри – и на културата, и на образованието – и това води до тази липса на самостоятелност, която дава възможност за развитие в образованието“, коментира още той.

Според него само когато се даде пълна свобода на отделните училища, чак тогава те ще могат да се разиват. Училището работи с проекто-базирано обучение, а това по думите на госта е система, която вече в продължение на 20 години функционира много добре в различни западните държави.

През последните години един от фокусите на училището е дигитализацията. Учениците още преди няколко години започнали да работят с различни програми, за да са в крак с тенденциите в различните области. Но не навсякъде е възможно. Специалността иконопис се оказва най-консервативна – концепцията на самата икона, за разлика от един сувенир е такава, че тя трябва да продължи да бъде изделие, за което се полага основно ръчен труд. Именно в такива специалности е изключително голямо предизвикателство да се премине успешно през дистанционно обучение, каквото всъщност се наложи по време на пандемията. За различните специални предмети работата преминавала предимно в проекти, споделя Мандов. След това, когато се завръща присъственото обучение, в училището са наблегнали на повече теория.

НГПИ Тревненска школа отпразнува своя 100-годишен юбилей. Училището съхранява и развива традициите на тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна – иконопис, художествена дърворезба и интериорен дизайн.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук.