Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Дискусиите в час са изключително важни за децата в училище

Диана Миронова, учител по БЕЛ в 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес", “Смарт час”, 14.06.2021

20:30 | 14 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Дискусиите в час са в основата на нашата работа, защото тя предразполага към отваряне на различни гледни точки и създава навик човек да отстоява своята теза. Това каза Диана Миронова, учител по Български език и литература в 164 ГПИЕ Мигел де Сервантес, в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Гимназията 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ води класацията на училищата с най-добри резултати по Български език и литература. Следват ги 91 ЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ и Първа ЕГ във Варна.

„Изключително благодарна съм на своите ученици, че ме научиха на удовлетворение. Резултатите, които те постигнаха са плод на общи усилия и затова смятам, че „екип“ е вълшебна дума“, коментира г-жа Миронова.

По думите ѝ, в основата на езиковата грамотност стои труд и работа с езика. Без да има подобен ежеседмичен труд, няма как да се поддържа високо ниво на езикова грамотност. Тя е свързана не само със създаване на авторски текстове, а с решаване на тестове и със сериозни усилия в четивната грамотност.

„За мен основният подход на преподаване е пътят към това детето да се отпусне и да разсъждава самостоятелно. Да приеме текста като път към житейски проблеми, които то само е стращнало и да му помогне да разбере своя свят през призмата на литературните послания.“

Според нея матурата не подценява материала и не я определя като лесна.

"Това, което можем да направим като извод от резултатите по български език от последната матура е, че нямаме спад – точно обратното. Задържа се едно добро ниво. Не бих казала, че езиковата грамотност е занижена."

Г-жа Миронова разказа още, че най-трудното по литература за децата е да се научат да съставят структурата на аргументативния текст, да отнесът към увода времето, мирогледа на автора и направлението. След това да откроят своя текст в логическа последователност, да защитят своето мнение, да се откъснат от критиката и да разсъждават самостоятелно. По български език пък най-трудни са дублетни форми, слято и полуслято писане и пунктуационните особености в даден текст.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук.