Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Между 10-15% по-малко студенти могат да кандидатстват за медицински специалности

Д-р Анелия Клисарова, преподавател в Медицински университет-Варна и министър на образованието и науката в периода 2013-2014 г., “Смарт час”, 07.06.2021

20:30 | 7 юни 2021
Обновен: 22:18 | 7 юни 2021
Автор: Александра Попова

Между 10-15% са намалели студентите, които са кандидатствали за медицински специалности. Много от завършилите пък напускат страната. Това демотивира държавата да инвестира средства в хора, които няма да се реализират в България. По-високи заплати и по-добри условия за специализация са част от нещата, с които можем да задържим младите хора в България. Това заяви д-р Анелия Клисарова, преподавател в Медицински университет-Варна и министър на образованието и науката в периода 2013-2014 г., в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

„Университетите получават средства основно от държавата. При много от специалностите като инженерство, биология, химия, няма достатъчен брой студенти. Държавата трябва да предприеме необходимите мерки, за да мотивира студентите“.

От думите на госта стана ясно, че преди предложението за делегираните бюджети средствата за училищата са отивали в общините, където бяха преразпределяни от кмета. Благодарение на делегираните бюджети обаче парите за училищата отиват директно при тях.

"Това е правилно, тъй като е необходимо да дадем възможност на директорите сами да вземат решения как тези средства могат да бъдат използвани ефективно. Оценявам го като положителна стъпка в развитието на образователната система". 

Д-р Анелия Клисарова е на мнение, че единствената негативна тенденция при делегираните бюджети е, че те са свързани с броя на децата в даденото училище. В резултат на това голяма част от учителите и директорите искат повече ученици.

„За да се избегне този проблем, бяха въведени нови правила критерият да не е свързан само с броя ученици, а да бъде съобразен и с това какво е училището. Делегираните средства трябва да отговарят на качеството на обучението“.

Гостът отбеляза, че Министерството на образованието и науката трябва да положи по-големи усилия и да създаде нови критерии, които да гарантират качествено образование.

От думите на госта стана ясно, че част от студентите, които следват медицина, се отказват през първата година на обучението си, но причината за това не е лошият успех.

„Това се случва главно заради същността на медицинската професия. Налага се да лекуваш хора, които са тежко болни. Някои студенти виждат, че средата е напрягаща за тях и предпочитат да се преориентират към специалности като стоматология или фармация“.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Смарт час" гледайте тук.