Емпатията ще ни помогне да преодолеем пандемията

Гергана Маркова, главен водещ на обучения в Марков колеж, Смарт час, 04.05.2020

21:00 | 4 май 2020
Гергана Маркова, главен водещ на обучения в Марков колеж. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гергана Маркова, главен водещ на обучения в Марков колеж. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В настоящата ситуация около коронавирусната пандемия много хора, които досега не са имали шанс да се докажат и развият, биха могли да заявят своите способности, а едно от ключовите умения за справяне при такава криза е емпатията. Това мнение изрази Гергана Маркова, главен водещ на обучения в Марков колеж, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

Гостът обясни, че Марков колеж е създаден като мечта за образователна институция през 1992 г. с идеята да прерасне в интегрален университет. Но към днешна дата колежът представлява организация, която прави дългосрочно обучение за личностно развитие.

"Курсистите учат между 3 месеца и 2 години. Едни от основните ни теми са развитие на мисленето, управление на емоциите, изграждане на смисъл в живота, включително и как да имаме по-добра енергия и кондиция".

Маркова изтъкна, че личностното развитие се подпомага чрез определени инструментариуми. По думите ѝ се търси развитие на мащаба на мислене, както и повече увереност. "50% от увереността ни зависи от нашето ДНК, другите 50% са психологически обусловени", разкри тя.

Гостът подчерта, че в рамките на проучване на колежа са идентифицирани 8 ключови навика на уверените хора. "8 седмици изграждаме тези навици в нашата програма. Навици да устояваме, да се научим да се проваляме дори...", сподели тя.

"Страхът е част от нашата природа. Един от механизмите за справянето с него е навикът да излизаме от зоната си на комфорт".

Според Маркова комбинацията между индивидуалното и групововото обучение  е оптимален вариант.

Тя разказа и за ролята на различните видове интелигентност, като започна с умствената. По повод емоционалната интелигентност Маркова уточни, че, от една страна, тя касае управлението на нашите емоции, от друга - е свързана с общуването ни с останалите хора. "Духовната интелигетност пък обхваща нашето усещането за смисъл и принос в живота", смята още гостът.

Промяната, според Гергана Маркова, отличава два типа хора – адаптиращите се и онези, които оформят пътя.

Целия разговор вижте във видеото-

Всички гости на "Смарт час" може да видите тук.