Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Заедно в час: Фокусираме се върху училища с ниски резултати

Мария Веласкес, координатор учителска подкрепа за учители, "Заедно в час"; Миглена Христова, специалист привличане на нови участници, "Заедно в час"; Габриела Поборникова, "Заедно в час"; Смарт час, 30.09.2019

20:30 | 30 септември 2019
Мария Веласкес, координатор учителска подкрепа за учители, "Заедно в час"; Миглена Христова, специалист привличане на нови участници, "Заедно в час"; Габриела Поборникова, "Заедно в час". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мария Веласкес, координатор учителска подкрепа за учители, "Заедно в час"; Миглена Христова, специалист привличане на нови участници, "Заедно в час"; Габриела Поборникова, "Заедно в час". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работейки за успеха на всяко дете в училище, в началото първо се изгражда доверие с учениците. Търси се и приложимостта на учебното съдържание, която е основно предизвикателство пред българското образование. Функционалната грамотност също е от изключително значение. Това мнение изрази Мария Веласкес, координатор учителска подкрепа за учители, "Заедно в час", в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Програмата по професионално и лидерско развитие към "Заедно в час" представлява двугодишен цикъл, в който развиваме лидерски умения на участниците. В началото има седемседмичен летен институт. Подготвяме с методология и практика. След това има 3 седмици лятна академия в две училища в София. Нашите учители от летния институт постъпват в класни стаи. Много е важно това да се случва и на места, където няма достатъчно учители", подчерта Мария Веласкес.

В рамките на подбора на участниците има три етапа. Първият е попълване на кандидатура в сайта ни. Следващият етап е свързан с интервю, което се провежда онлайн. Третият е на живо в нашия офис, където всеки кандидат може да проведе един урок. Това заяви Миглена Христова, специалист привличане на нови участници, "Заедно в час", относно селекцията на участниците в процеса.

"Фокусираме се върху училища, които имат ниски резултати. След срещата с координатори и участници през летния институт през учебната година имаме определен брой посещения в класна стая. След това се прави рефлексия на начина, по който са преминали часовете", посочи Мария Веласкес.

Лидерство, мотивация, аналитично мислене, определи Миглена Христова като важните за учениците качества.

Мечтая за дългосрочна положителна промяна в образованието. Всяко дете да се чувства на мястото си и да му е интересно. Развиваме силните лични умения на учениците. Измерваме и напредъка по тях. Това коментира Габриела Поборникова, "Заедно в час".