Сайтът на „Образование без раници” предлага онлайн ресурси за украинските деца

Розалина Лъскова, изпълнителен директор на "Образование без раници", в „Смарт час”, 14.03.2022г.

20:30 | 14 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

В подкрепа за децата на бежанци от Украйна сдружение „Образование без раници” обединява на едно място безплатно достъпни образователни ресурси на украински и руски език. Това помага на родителите и учителите в образователния процес, защото те имат ресурсите на разположение. Добавихме и информация на български и английски за тези, които боравят с тези езици. Това разказа Розалина Лъскова, изпълнителен директор  на "Образование без раници", в предаването Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Списъкът с достъпните ресурси е качен на интернет страницата на сдружението и се обновява постоянно. Доста библиотеки също се отзоваха с материали, а вече на разположение има и дневни образователни центрове, където децата също могат да получат внимание.

Особено важна е психологическата подкрепа за децата, дошли от зона на военен конфликт предвид и факта, че това е нова ситуация за българското общество. Разговорите за войната са много важни и учителите, но и родителите на българските деца, трябва да ги подготвят как да общуват с връстниците си от Украйна.

Тези, които вече са получили статут на бежанци, се записват в училищата, а там възнамеряваме да помогнем на учителите.

„Има подготвени учители, но ще трябва да подготвим още”, посочи събеседникът.

Образователната ни система има някакъв опит и добри практики по отношение на приобщаването на чуждестранни ученици, макар това, което се случва сега, да е безпрецедентно. Българската образователна система е в състояние да поеме до 20 000 украински деца, но просветното министерство има сценарий и при 100 000 деца.

„Това съвсем не е нереалистичен вариант, защото данните сочат, че сме едва в началото на бежанската криза. Българската образователна система ще трябва да се подготви за нещо много по-сериозно, а обществото ни ще трябва да запази енергията си за подкрепа”.

„Налице е държавна платформа, където се събира цялата информация, която би била от полза за бежанците”, подчерта Лъскова.

По отношение на стартиралите през месец март национални състезания на „Кан Академия”, Лъскова посочи, че  всеки ученик може да се запише сам, от родител или от учител. Учителите могат да запишат и цели класове. Наградите са страхотни, като ще бъдат отличени и най-ангажиралите се учители. Състезанията ще продължат до месец юни.

„Кан Академия” е изцяло безплатна платформа и на нея може да се намери цялото учебно съдържание, припомни Лъскова.

Още за мисията и визията на сдружение „Образование без граници” и какви са практиките за интеграция на бежанци чрез образование може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Смарт час” вижте тук.