Летящ старт за деца-таланти в неравностойно положение

Михаела Стойкова, Фондация "Операция: Плюшено мече", "Смарт час", 13.12.2021

09:27 | 14 декември 2021
Обновен: 09:27 | 14 декември 2021
Автор: Галина Маринова

През коледната кампания ние намираме дарители, които да купят конкретни подаръци за деца в нужда от цялата страна, а през 2017 стартирахме и целогодишна дейност. Това каза Михаела Стойкова, основател и изпълнителен директор на Фондация "Операция: Плюшено мече", в предаването "Смарт час" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Тази година нашето сдружение става на 14 години. Хората ни познават добре с коледната кампания, която от близо шест години е вече на национално ниво. Тази годитна работим с 507 социални услуги в страната, които са услуги тип резидентна грижа или такива, които работят на дневна база с деца и младежи в риск, с увреждания, лишени от родителска грижа, както и резидентни грижи за възрастни хора с умствени увреждания". 

През 2017 стартира целогодишна дейност на фондацията. Гостенката сподели: "Разбрахме, че има много талантливи млади хора в България, които имат огромен потенциал, но нямат ресурса и помощта, за да развият този талант и да го превърнат в професия. Така стартирахме менторска програма "Скритите таланти на България”, която в момента е в петата си учебна годитна. През програмата са минали над 30 младежи в неравностойно положение - част от тях лишени от родителска грижа, част от тях в рискова среда". 

"През тази учебна годинта работим с 13 младежи, 4-ма от които подготвяме за кандидатстване в университет, а един от тях подготвяме за квалифициране и започване на работа след завършване на средно образование. За четири години сме помогнали на 8 млади хора да влязат в университет, като 3-ма продължават да учат и да се развиват в сферата си. Всяка година приемаме нови таланти и продължаваме да ги подкрепяме докато постигнат целите, които са си поставили".  

Каква е конкретната помощ, която се предоставя на талантливите млади хора в неравностойно положение, в рамките на програмата? Как е структурирана работата на менторите и на учителите в програмата? Как се подготвят и подбират те? 

Целия коментар вижте във видеото.