ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Как се строи къща? Ето основните етапи

Арх. Кунчо Цилков, студио „м2 Архитектура“, арх. Иван Иванов, студио „Дидпроект“, ИмоТиТе, 11.10.2020 г.

21:25 | 11 октомври 2020
Обновен: 08:24 | 12 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът за строителство на еднофамилна къща в крайните квартали и периферните райони на София е най-често между 200 000 и 300 000 лв. А проектирането и строителството по груби сметки излиза минимум 1000-1200 лв./кв. м за къща с площ 150-200 квадрата. Това заявиха арх. Кунчо Цилков, създател на студио „м2 Архитектура“ и арх. Иван Иванов, управител на студио „Дидпроект“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Двамата архитекти имат реализирани десетки проекти за еднофамилни къщи. Те коментираха основни стъпки при строителството на къща, както и необходимия бюджет за всеки етап.

Първата стъпка е придобиването на терен. Цените тук са в широки граници в зависимост от местоположението на имота – на север или на юг от София. По данни на сайта Imoti.net в района на с. Бистрица декар урегулиран парцел може да струва 60 000 – 80 000 евро, докато в с. Кътина, в подножието на Стара планина, 1000 кв. м могат да се купят и за 20 000 евро.

По-евтиният вариант е покупката на неурегулиран поземлен имот /НУПИ/ с последваща регулация, но арх. Цилков и арх. Иванов препоръчаха придобиването на урегулиран поземлен имот /УПИ/. Така парцелът ще излезе по-скъп, но ще се спести процедурата по регулация, която може да отнеме година и половина – две.

Другият съвет на архитектите е да се наеме главен изпълнител за строежа, вместо възложителят сам да договаря изпълнители за различните етапи на строителството.

  1. Кои са задължителните документи, които трябва да се извадят преди строителството?
  2. Какви са процедурите с комуналните дружества и какви са вариантите, ако до имота няма ток, водопровод и канализация?
  3. Какво включва проектната документация и колко време отнема изготвянето и одобряването на проект /идеен, технически и работен/?
  4. Какво включва грубият строеж на къщата и колко струва този етап?
  5. Какви са особеностите при поставянето на дограма, инсталации и завършването на фасадата?
  6. Колко средства ще са нужни за довършителните работи и дворното пространство?
  7. И защо не бива да спестяват пари за авторски и за строителен надзор?

Вижте отговорите във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.