ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Градоустройственото развитие на София зависи от метрото

Арх. Цветан Петров, управител на "Иво Петров Архитекти“, ИмоТиТе, 02.06.2019 г.

22:00 | 2 юни 2019
Автор: Георги Карамфилов
Арх. Цветан Петров, управител на "Иво Петров Архитекти“, ИмоТиТе, 02.06.2019 г.
Арх. Цветан Петров, управител на "Иво Петров Архитекти“, ИмоТиТе, 02.06.2019 г.

Градоустройственото развитие на София е много пряко свързано с обществения градски транспорт и в частност с метрото. Подобно мнение сподели управителят на „Иво Петров Архитекти“ арх. Цветан Петров за предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Концентрирането на строежите в Южна София е заради метрото. С развитието му се променя градът и желанията на хората, които живеят в него“.

Наскоро бе представена проектонаредбата за градската среда в София, което е страхотна новина според архитекта. Той е на мнение, че подобно нещо трябваше да се случи преди повече от 20 години.

„София трябва да следва примера на градове като Виена и да замени сегашните павета с гранит, защото ремонтите няма да се правят на всеки 15 години, а на 20-30, че дори и на 50 години. В краткосрочен план звучи скъпо, но визията на града ще се подобри значително и то за доста по-дълъг период от време“.

Мнението на обществото у нас е, че „небостъргач“ е сграда с над 50 метра височина, но от архитектурна гледна точка това са по-скоро сгради с над 100 метра, според арх. Петров. Той е на мнение, че столицата няма нужда от подобно строителство, но също така направи любопитно изказване за транспортното обезпечаване на високото строителство.

„Високите сгради  трябва да са фокусирани около централните булеварди. За целта трябва да имаме развит градски транспорт, а не да осигуряваме паркоместа“.