ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Добромир Ганев, НСНИ: Украинските бежанци вече оказват натиск върху наемния пазар

Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, ИмоТиТе, 10.04.2022 г.

21:08 | 10 април 2022
Автор: Антон Груев

Вълната от украински бежанци в България влияе върху баланса между търсенето и предлагането на квартири и оказва натиск върху наемните нива в големите градове, особено във Варна и Бургас. Част от бежанците сега са настанени по хотели, но държавната подкрепа за хотелиерите ще изтече преди началото на летния сезон. Ако войната не приключи дотогава, ще има нова вълна от украинци на пазара и още по-голям натиск върху наемите. Това заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Най-много украинци са регистрирани по Черноморието, като най-силна е концентрацията във Варна. Това се усеща в града, навсякъде има украински граждани – в търговските центрове, по улиците, в хранителните магазини, каза Ганев. По данни на единния информационен портал „България за Украйна“ от началото на войната до 10 април в страната ни са влезли 164 000 украинци, като останалите са по-малко от половината - 75 300.

„От разговорите с представители на сдружението става ясно, че бежанци има в почти всички областни градове на страната – в Пловдив, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Благоевград и др.“

Напливът на украинци извади на преден план нуждата от подобряване на отношенията между наематели и наемодатели. Основните рискове при бежанците от Украйна са същите като при българските наематели и другите групи чужденци – да не се платят разходите за консумативи и наемните вноски. В случая рискът е по-висок, защото украинците могат да напуснат страната във всеки момент, което би затруднило собствениците да си търсят правата.

„Поради тези причини има собственици на имоти, които отказват да ги дадат под наем на украински граждани. Не защото българите имат нещо против украинците, а поради финансовите измерения на казуса. Част от българските собственици имат нужда от тези доходи от наем и не могат да рискуват.“

Има и собственици с възможности, които дават безвъзмездно имотите си на украински бежанци. Те дори са наясно, че може да не им бъдат платени консумативите за престоя, обясни Добромир Ганев.

НСНИ подпомага наемането на имоти от украинци в България, подготвяйки двуезичен договор за наем. Образецът се предоставя не само на членовете на сдружението, но и на всички, които го поискат.

Националното сдружение помогна и на украински професионалисти в сектора на имотите да започнат работа в България - във фирми от националното сдружение. В знак на съпричастност голяма част от българските агенции за имоти не искат комисиона от украинските бежанци.

Относно потенциала за това част от бежанците да се насочат към покупка на жилища в България, Добромир Ганев коментира: „Има жени и деца от Украйна, които ще останат в страната дългосрочно, тогава те биха предприели такава стъпка.“

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.