В какво се крие тайната на успеха на Мосад?

Използването на Мосад като политически инструмент е опасно за израелската демокрация и за нейната организационна мисия

09:31 | 16 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мосад е една от най-успешните служби за военно разузнаване в Израел. През последните 70 години агенцията си е създала репутация за високоефективен шпионаж и впечатляващи аналитични способности, пише Bloomberg.

Една от тайните на успеха на Мосад е нейната секретност. Организацията е под пряк контрол на премиера Нафтали Бенет. Службата не докладва на никой и няма говорител. Доскоро дори името на ръководителя на агенцията беше държавна тайна. Едва сега репутацията на Мосад и тази израелския премиер Нафтали Бенет беше разклатена заради не толкова секретна операция.

Миналата седмица в телевизионна реч пред Кнесета Бенет направи нещо необичайно, като обяви приключването на „сложна и мащабна операция“ от „мъже и жени агенти на Мосад“ за откриване на останките на подполковник Рон Арад, навигатор от военновъздушните сили, който през 1986 г. е свален и заловен над Ливан.

Последният път, когато беше споменато името на подполковника, беше преди повече от 30. Той беше заловен от ливанската милиция шиитски амали през 1986 г. и се предполага, че е починал в плен, след като плановете за размяна на затворници и плащане на откуп се провалиха. Рон Арад обаче не беше забравен и съдбата му често беше обект на спекулации в израелските медии.

Обявяването на операцията от Бенет беше очевиден провал. Тялото на Арад не е намерено. Мосад обикновено не публикува своите провали и нещата станаха все по-объркващи, след като по-късно новият шеф на Мосад Дейвид Барнеа заяви, че операцията е била успешна, но не даде повече подробности.

Много коментатори определят изявлението на Бенет като грешка на новобранец. Доверието на Мосад, както и неговата ефективност, са от решаващо значение за сигурността на Израел. Израелският премиер обаче имаше своите причини. В момента той води преговори с палестинската военна организация "Хамас". Ключов момент е връщането на двама израелски войници, убити в Газа през 2015 г. Мнозина политици обвиняват премиера в безразличие, така че обявяването на операцията вероятно е вид опровержение. Бенет заяви, че намирането и връщането на изчезналите израелски войници у дома е „една от най -свещените ценности на Държавата Израел“ и обеща да върне всички, независимо колко време ще отнеме.

Други премиери също са използвали Мосад за мисии с политическа цел, но рядко са били толкова явни. Бенджамин Нетаняху, предшественик на Бенет, е пионер в техниката за разкриване и вземане на кредит за операциите на Мосад. През 2018 г. той се появи в телевизията и показа иранския ядрен архив, откраднат от израелски агенти от правителствен склад в Техеран. „Само няколко иранци знаеха, че е там“, каза той със самодоволна усмивка, „и единствено няколко израелци“.

Висши фигури в охранителното учреждение не одобриха използването на Мосад за ПР изявления, като не одобряват и самия Бенет, но въпреки това са готови да дадат шанс на новия израелски премиер. Както каза генерал-майор Амос Гилеад, един от най-уважаваните израелски експерти в разузнаването, „разкриването на мисията беше грешка, но поне Бенет не разкри никакви оперативни тайни.

Гилеад вярва, че Мосад трябва да се върне в ерата на мълчание и тайна, независимо от политическия натиск. Израелслата служба за разузнаване е създадена, за да бъде непрозрачна. Ако стане прозрачна, това неизбежно би повдигало въпроси в приятелски чуждестранни агенции относно безопасността на споделената информация и съвместните операции. Ако премиерите имат навика да парадират с успехи, това може да послужи като покана и оправдание за отмъщение на врага. Погрешното представяне на оперативните провали като успехи в израелския парламент не е нито добро държавно управление, нито пък добра политика.

Бенет трябва да се вслуша в предупреждението на Гилад: Използването на Мосад като политически инструмент е опасно за израелската демокрация и за нейната организационна мисия.