Прогнозата за времето или Русия може да успокоят "истеричния" газов пазар

Европейските комунални услуги казват, че много малко може да се направи в краткосрочен план

12:53 | 22 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) призова Русия да доставя повече природен газ за Европа, като заяви, че енергийната криза е възможност за страната да покаже, че е „надежден доставчик“.

Русия изпълнява своите договорни задължения за доставка на газ за Европа, но износът й за континента все още е под нивата от 2019 г., преди световната пандемия, съобщи агенцията. Повече газ би помогнал на Европа да увеличи запасите си преди зимата.

Цените на газа в Европа чупят рекорди ден след ден, тъй като топ доставчикът Русия ограничава допълнителните потоци, които са необходими за запълване на складови площадки. Норвегия има проблеми да увеличи доставките заради планираните операции по поддръжка на съоръженията, докато Азия изкупува товарите от втечнен природен газ, оставяйки Европа гладна за гориво само няколко седмици преди началото на отоплителния сезон.

„Русия би могла да направи повече, за да увеличи наличността на газ в Европа и да гарантира, че складовете са запълнени до адекватни нива в подготовка за предстоящия зимен отоплителен сезон“, се казва в изявление на МАЕ, публикуван на уебсайта на агенцията. "Това също е възможност за Русия да подчертае своите пълномощия като надежден доставчик на европейския пазар."

МАЕ е създадена, за да защитава енергийните интереси на богатите индустриализирани страни. Агенцията понякога се е намесвала на петролния пазар, като понякога призовава ОПЕК да увеличи доставките и в редки случаи координира освобождаването на аварийни запаси от гориво. По-рядко е базираната в Париж организация да се включи в газовите пазари.

Ниски запаси

Цените на енергията се покачват от САЩ до Европа и Азия, тъй като икономиките се възстановяват от глобалната пандемия и хората се връщат в офисите. В Европа запасите от газ вече бяха на ниско ниво след дългата студена зима.

Европа навлиза в зимата с най-ниските запаси от повече от десетилетие, оставяйки пазара уязвим за нестабилността на цените, а зимното време ограничава производството на възобновяема енергия.

„В бъдеще европейският газов пазар може да се изправи пред допълнителни стресови ситуации от непланирани прекъсвания и резки студени периоди, особено ако те се случат късно през зимата“, заявиха от МАЕ.

Ограниченото снабдяване с природен газ в Европа и под нормалните нива на запасите могат да доведат и до проблеми с ликвидността, заявиха гигантите в комуналните услуги Engie SA и Uniper SE на конференцията Gastech в Дубай.

european gas

„Ако нивото на запасите не е много високо и зимата е много студена, може да имаме недостиг на газ“, каза Дидие Холе, заместник изпълнителен директор на Engie. „Надяваме се, че началото на зимата няма да бъде твърде студено в Северното полукълбо. В противен случай сме в беда."

Руски проблеми

Европа е изправена пред недостиг на газ, но Русия има своя собствена криза. "Газпром" увеличи производството през тази година, но насочва допълнителната продукция за зареждане на изпразнените хранилища у дома. Русия произвежда близо до максималния си капацитет, но вътрешните й нужди са ограничили наличността в Европа, според Оксфордския институт за енергийни изследвания (OIES).

„Русия не е изчерпала газа и нейните големи находища поволяват на страната да посрещне много по-високо общо търсене, но това изисква време, пари и договорни гаранции за извличане“, каза Виталий Ермаков, старши научен сътрудник на OIES.

Някои анализатори твърдят, че Русия е ограничила потоците към Европа като начин за стимулиране на операциите на противоречивия си газопровод „Северен поток 2“ до Германия. Потоците през връзката биха могли да подобрят доставките, но началото на търговските операции ще зависи от регулаторното сертифициране - първо в Германия, след това в Европейската комисия. Това процес може да се проточки и през следващата година. Санкциите на САЩ също създадоха предизвикателства за проекта.

МАЕ подчерта, че е погрешно да се обвинява преминаванаването от изкопаемите горива за скока в цените на газа. Коментарите дойдоха седмица след като Франс Тимерманс, ръководител за климата на ЕС, предупреди, че рекордното покачване на цените на енергията не трябва да подкопава решимостта на Европейския съюз да намали емисиите.

„Неотдавнашното увеличение на глобалните цени на природния газ е резултат от множество фактори и е неточно и подвеждащо да се поставя отговорността пред прехода към чиста енергия“, каза изпълнителният директор на IEA Фатих Бирол.

Истерични пазари

Най-големите световни търговци и производители на газ се срещат в Дубай тази седмица за конференцията Gastech- първото голямо събитие на живо за индустрията от началото на пандемията.

Ръсел Харди, ръководител на най-големия независим търговец на петрол в света Vitol SA, заяви, че пазарите са „истерични“. Търговците ще следят отблизо метеорологичните модели, като топлата зима в северното полукълбо е от ключово значение дали цените ще паднат обратно, каза той.

gas prices

„Пазарите в момента са истерични и в паника“, каза Харди. 

Европа ще навлезе в студения сезон - период, който търговците смятат, че започва през октомври или ноември - със запаси на газ около 78% от капацитета на хранилищата, което създава „много тежка“ ситуация, каза той.

„Няма достатъчно производство през зимата, за да покрие търсенето на северното полукълбо, така че е абсолютно необходимо да се съхранява газ“, каза той. "Тази загуба на инвентар смущава пазара."

Според Харди цените са достигнали ниво, което ще принуди бизнеса с торове, химическите и промишлените предприятия да търсят алтернативи на газа за захранване на техните централи.

Той прогнозира, че цените на бензина в САЩ, сега почти 3,50 долара за галон, ще се понижат през следващия месец

„Можем да направим много малко“ за високите цени на газа засега, тъй като стъпките за коригиране отнемат месеци, за да окажат влияние, каза Холе от Engie SA.

Германската компания Uniper SE заяви, че кредитните рискове в индустрията се увеличават и повече компании могат да пострадат от проблеми с ликвидността. Няма никакви признаци, че Русия спира доставките на газ за Западна Европа, каза Ник Ден Холандър, главен търговски директор на Uniper.

"Газпром" трябва да попълни собствените си запаси за местния пазар, каза Холе, което е една от причините да не може да увеличи значително износа.