Кризата в Evergrande няма да е китайският Lehman Brothers

Азиатските пазари търсят опора, тъй като инвеститорите се притесняват по-широка криза

09:28 | 21 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции се опитват да се отърсят от опасенията за "заразяване" и във вторник натискът на продажбите продължи на фона на страховете, че проблемите на задлъжнялия имотен предприемач China Evergrande могат да се разраснат в световната икономика, пазари и финансова система.

Ханконгският Hang Seng достигна ново 11-месечно дъно и бе спаднал с 0,3% до средата на сесията, като по-ранните ръстове в банковия и имотния сектор помогнаха за намаляване на загубите.

Японският Nikkei се завърна от пазарна ваканция със спад от почти 2%.

Пазарите на валута, стоки и облигации се задържаха, но общото търсене на по-рискови активи остана ниско, особено след като се очаква Федералният резерв да се приближи по-близо до очакването свиване на стимулите в сряда.

Европейските фючърси се повишиха с 0,5% на азиатската сесия. Фючърсите на FTSE се покачиха с 0,7%, а фючърсите на S&P 500 се изкачиха с 0,6%, ден, след като разпордажбите удариха банките от двете страни на Атлантическия океан и доведоха S&P 500 до най-стръмния спад за два последните месеца.

„За да скочат пазарите, трябва да видим конкретни действия от страна на властите, за да се спре всяка широко разпространена зараза“, каза Дейв Уанг, портфолио мениджър в Nuvest Capital в Сингапур. 

Дълговата криза на China Evergrande Group едва ли ще се превърне в китайския Lehman, според стратезите от Citigroup Inc., Barclays Plc и UBS Group AG.

Barclays твърди, че пазарната среда не е подобна на това, което се случи по време на краха на Lehman Brothers, UBS казва, че нивата за евентуално неизплатен дълг са доста ниски спрямо размера на китайската икономика и Citi очаква политиците да се намесят.

„Условията просто не са налице това да бъде моментът на Lehman за Китай“, пишат в бележка в понеделник макростратезите на Barclays.

Трябва да има рязко увеличаване на кредитния стрес далеч от сектора на недвижимите имоти, банки, които не желаят да се изправят една срещу друга, и огромни политически грешки, за да се случи това, пишат те.

Нарастващото притеснение на инвеститорите относно Evergrande и репресиите срещу сектора на недвижимите имоти в Китай предизвикаха верижна реакция в глобалните рискови активи тази седмица, като дори засегнаха акции с по-малко осезаеми връзки с Китай. S&P Global Ratings предупреди в понеделник, че затрудненият предприемач вероятно ще фалира, ако не получи подкрепа от китайското правителство.

„Политиците вероятно ще се намесят, за да предотвратят системен риск, за да спечелят време за решаване на дълговия риск, и ще придвижат напред частично облекчаване за цялостната кредитна среда“, пишат в бележка анализаторите на Citi.

Все пак някои банки могат да пострадат, отбелязаха те.

Анализът на Citi на кредитната експозиция на банките към високорискови имотни предприемачи показва, че кредитният риск е най-висок за China Minsheng Banking Corp., Ping An Bank Co. и China Everbright Bank Co. 

Междувременно Bank of Nanjing Co., Chongqing Rural Commercial Bank Co., Postal Savings Bank of China Co. са по-малко уязвими и „бихме видели всеки спад като подобрена възможност за закупуване на качествени активи“, пишат анализаторите.

Jefferies Financial Group Inc. също вижда „малък шанс за системен риск“ от Evergrande и съветва инвеститорите да купуват банкови акции при понижаването им. Освен Postal Savings Bank, другите акции с рейтинг за покупка на Jefferies включват China Construction Bank Corp. и Bank of Ningbo Co.

банки ескпозиция

Въпреки че Китай е във ваканция и континенталните пазари са затворени, големите китайски държавни медии не споменават проблемите на Evergrande.

Компанията дължи 305 милиарда долара и инвеститорите са изложени на риск, че евнетуален фалит ще отекне в имуществения сектор на Китай и всичко изложено на него - преди всичко банките и след това по-широката икономика.

Китайският юан се задържа в офшорната търговия, за да възстанови част от загубите, които го доведоха до триседмично дъно в понеделник. Акциите на Evergrande паднаха с още 4%, тъй като фокусът се измества към четвъртък, когато компанията трябва да изплати лихви по облигациите.

„Има пазарна предпазливост“, казва Джордж Бубурас от K2 Asset Management в Мелбърн.

„Въпреки това цикълът на печалба и приходи далеч не е мечи пазар“, каза той. "Evergrande е въпрос на настроение, без съмнение. Но няма събитие от степента на Lehman ... Компанията ще бъде спасена или преструктурирана, ако се превърне в забележителен проблем за континентален Китай."