Какво да очакваме от 76-ата сесия на Общото събрание на ООН

Един от най-важните въпрос пред Генералната асамблея е за представителството на Мианмар и Афганистан

16:21 | 14 септември 2021
Обновен: 16:48 | 14 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Какво да очакваме от 76-ата сесия на Общото събрание на ООН

Седемдесет и шестата сесия на Общото събрание на ООН (Генерална асамблея на ООН) ще бъде официално открита във вторник, като програмата започна с общ дебат, който дава възможност на представители от всички 193 държави-членки да се адресират залата. Началото е следващата седмица.

Генералната асамблея на ООН служи като основен консултативен и политически орган на ООН, който разглежда сложни международни въпроси, както и предизвикателствата, пред които са изправени отделните членове. Това е единственият орган в организацията, където всички държави имат представителство.

Съгласно Устава на ООН, събранието е натоварено със задачата да решава въпроси, свързани с международния мир и сигурност, които понастоящем не се разглеждат от Съвета за сигурност на ООН (КСООН). То също така обсъжда въпросите за правата на човека, международното право и сътрудничеството в „икономическите, социалните, културните, образователните и здравните сфери“.

По-конкретно, Генералната асамблея на ООН одобрява годишния бюджет на организацията, докато един от шестте й основни комитета директно наблюдава финансирането на миротворчески мисии по света.

Предстоящата 76-ата сесия предлага на ООН шанс „да припомни каква е истинската цел на организацията“, каза Алана О’Мали, председател на Изследователската дейност на ООН за мир и правосъдие в университета в Лайден, Холандия.

Какво ще се случи през седмицата?

Общият дебат остава най-видното годишно събитие на ООН, като световните лидери и правителствени ръководители обикновено се събират в централата на организацията в Ню Йорк за девет дни на разпалени речи и срещи.

Работата на новата сесия на Генералната асамблея на ООН започва днес, във вторник, седмица преди общия дебат. Причината е, че новоизбраният председател на Генералната асамблея на ООН Абдула Шахид от Малдивите ще бъде официално избран от събранието, заемайки мястото на Волкан Бозкир от Турция.

Шахид определи каква ще е темата на сесията: „Изграждане на устойчивост чрез надежда да се възстановим от COVID-19, да възстановим сигурността, да отговорим на нуждите на планетата, да зачитаме правата на хората и да съживим Организацията на обединените нации“.

Асамблеята също така ще назначи нови служители в Комитета за проверка на пълномощията, орган, който определя кого ООН признава за легитимен представител на държава-членка, както и в шестте основни комитета: Разоръжаване и международна сигурност; Икономически и финансови въпроси; Социални, хуманитарни и културни въпроси; Специална политика и деколонизация; Административни и бюджетни въпроси; и Правни въпроси.

И накрая, Асамблеята ще приеме първоначалния дневен ред за годината, който включва планирани срещи, бъдещо одобрение на членовете на Съвета за сигурност на ООН, членове на Съвета по правата на човека и одобряване на бюджета. Миналата година, въпреки пандемията, Генералната асамблея на ООН проведе 103 заседания с пълноправни членове и прие 320 резолюции.

Бозкир, напускащият председател на ГС на ООН, в последната си пресконференция миналата седмица препоръча на събранието да се стреми към „по-малко, но по-интензивни“ срещи, с по-голямо участие на световните лидери.

Какво ще се случи по време на общия дебат? 

Новата сесия на Генералната асамблея на ООН трябваше да сигнализира за връщане към нормалното за най-голямото събитие на ООН, но нарастващите случаи на коронавирус се очаква отново да ограничат присъствието на общият дебат, след като САЩ поискаха изказванията да бъдат произнесени чрез видео.

Все пак от ООН заявиха, че досега 83 държавни или правителствени ръководители и други висши представители са планирани да говорят лично в поредица от речи, която започват на 21 септември, докато други 23 са кандидатствали за изнасяне на предварително записани речи.

О’Мали от университета в Лайден отбеляза, че специално внимание ще има върху речта на американския президент Джо Байдън, очакван контрапункт на антагонистичния подход на бившия президент Доналд Тръмп към организацията. Белият дом заяви в понеделник, че Байдън ще отпътува за Ню Йорк на 21 септември, за да представи своите бележки.

Според О'Мали генералният секретар Антониу Гутериш, които влиза в своя втори и последен мандат „има реална възможност да се възползва от ситуацията и да се превърне в онзи морален авторитет, какъвто наистина не е бил досега.

Миналата седмица Гутериш представи доклада „Нашата обща програма“, отговор на искане от държавите-членки след 75-ата годишнина на Генералната асамблея на ООН, шефът на ООН да даде препоръки за това как най-добре да се справят с предизвикателствата на глобалното управление.

Документът обхваща планове за нови, готови за кризи „аварийни платформи“ и за по-стабилни подходи към изменението на климата, глобалните ваксинации, развитието на младежта и ядрената и киберсигурността.

Защо  Комитета за проверка на пълномощията е толкова важен? 

Специален акцент ще има върху деветчленния Комитет по проверка на пълномощията тази година, с въпроси относно това кои ще бъдат признати за законни представители на Мианмар и Афганистан - въпрос, който вероятно ще доминира обсъжданията. По-късно по-тежките въпроси за представителството могат да бъдат върнати на Генералната дирекция на ООН.

За Мианмар правителството на Националното единство (NUG), което взе властта на 1 февруари, в момента се бори за мястото на държавата си на масата на преговорите.

Настоящият представител Куав Мое Тун се стреми да остане на позицията си на пратеник, въпреки че военното правителство на Мианмар официално са уведомили Генералната асамблея, че той е уволнен. Няколко юридически експерти твърдят, че поведението на военните ги дисквалифицира от правото на глас. В понеделник около 380 международни и местни групи от гражданското общество призоваха ООН да запази Куав Мое Тун за посланик на страната в организацията.

Междувременно новото талибанско правителство в Афганистан не е определило заместник на Гулам Исакай, който продължава да представлява страната в ООН въпреки падането на правителството, което го е назначило.

Лари Д. Джонсън, бивш заместник-генерален секретар по правни въпроси към ООН, изложи миналия месец в Just Security, онлайн форум за международни въпроси, хипотезите, при които правителството на талибаните на теория може да бъде блокирано да представлява Афганистан.

Генералната Асамблея на ООН има възможност да гласува, за да порицае държавите за нарушаване на принципите, заложени в Устава на ООН, ако Съветът за сигурност на ООН препоръча такива действия.

Все пак остава да се види дали държавите членки, които досега са се стремили да комуникират с новото талибанско правителство, ще искат да застрашат тези си отношения.