Падането на Кабул изцяло обърка плановете на САЩ срещу Китай

САЩ бяха принудени да преместят единствения си самолетоносач в Азиатско-Тихоокеанския регион в Близкия изток

18:33 | 21 август 2021
Автор: Даниел Николов
Самолетоносачът "Роналд Рейгън". Снимка: Bloomberg
Самолетоносачът "Роналд Рейгън". Снимка: Bloomberg

Кърт Кембъл, най-висшият съветник на Белия дом за Азия, заяви миналия месец, че предстои историческа промяна във външната политика на САЩ, която ще измести фокуса на САЩ от Близкия изток към Азия, където нарастващата мощ на Китай тревожи съюзниците на Вашингтон.

"По всяка вероятност ще бъде болезнено. Ще видим някои реални предизвикателства на места като Афганистан", каза Кембъл на семинар на Азиатското общество, което се оказа честна оценка на това, което се случи, и хуманитарната криза, предизвикана от повторното идване на талибаните на власт. 

Длъжностни лица твърдяха, че изтеглянето от Афганистан ще освободи време и внимание на висшите политически и военни лидери на САЩ, както и някои военни активи, за да се съсредоточат върху Индо-Тихоокеанския регион.

Но експерти и бивши служители казват, че лошо изпълненото изтегляне на войските на президента Джо Байдън от Афганистан изглежда - в близко бъдеще и вероятно за много по-дълго - ще подкопае самата цел да се освободят САЩ, за да се съсредоточат върху Китай - нещо, което последователни президенти са се опитвали да направят, само да бъдат забавени от случващото се в Близкия изток.

Противно на планираното бързо изтегляне, Байдън бе принуден да изпрати хиляди войници, за да защити евакуацията на американския персонал и афганистанците, които са потенциално обект на отмъщение от страна на талибаните, докато хаосът отприщи политическа буря у дома.

Байдън каза, че първоначалният срок от 31 август за изтегляне на войските сега може да бъде удължен.

Освен това през юни САЩ бяха принудени да преместят своя единствен самолетоносач в Азиатско-Тихоокеанския регион "Роналд Рейгън" в Близкия изток, за да помогнат при изтеглянето. Докато ситуацията в Кабул се влошаваше, самолети от кораба летяха над града, за да осигурят допълнителна сигурност.

Докато пренасочването на силите може да бъде само краткосрочно, необходимостта от отклоняване на самолетоносача от Азиатско-Тихоокеанския регион повдига въпроси относно способността на САЩ да проектират сила там. 

Американските операции в Афганистан също вероятно ще продължат да поглъщат вниманието на висши служители, които иначе биха могли да се съсредоточат върху Пекин.

"Като помощник секретар за Индо-Тихоокеанския регион, Ели Ратнър ​​има Афганистан в портфолиото си. Според вас къде ще е основният му фокус през следващите три месеца или повече?" каза Ерик Сейърс, експерт по отбранителна политика в American Enterprise Institute, пред "Ройтерс".

Други предупреждават, че терористичните групи вероятно ще се възстановят в Афганистан под покровителството на талибаните, което повишава перспективата, че САЩ ще трябва да се върнат по някакъв начин, както се завърнаха в Ирак, за да се борят с възхода на "Ислямска държава".

Дейвид Седни, който беше помощник-министър на отбраната за Афганистан, Пакистан и Централна Азия, определи твърденията на американски служители, че антитерористичните операции могат да се провеждат извън страната, на мираж.

„Никой, който сериозно се занимава с антитероризъм, не вярва в това“, каза той. "Съединените щати ще платят ужасна цена за това в даден момент в бъдеще. Още един 11 септември." 

„Защита от другите“

За Кембъл, архитект на политиката на президента Барак Обама за завой към Азия, изграждането на добри връзки и възприятия на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион означава успешен край на няколко недовършени ангажимента, а Афганистан бе най-големият и упорит от тях.

И все пак хаотичната евакуация от Кабул предизвикаха образи на изтеглянето на САЩ от Виетнам през 1975 г. - вицепрезидентът Камала Харис ще посети страната следващата седмица, за да затвърди американските усилия в региона и да отхвърли териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море.

Това пътуване, което включва спиране в Сингапур, ще е поредното на висши служители на САЩ в Азия като част от политиката на Байдън да засили ангажиментите там.

"Нашите стратегически конкуренти по света не биха желали нищо повече от това да ни видят в Афганистан за още 5, 10, 20 години, посвещавайки още повече ресурси на Афганистан, докато страната е в разгара на гражданска война", каза високопоставен американски представител пред "Ройтерс".

Но прибързаното изтегляне след неуспешния 20-годишен проект в Афганистан изглежда разтърси точно някои от съюзниците, които Вашингтон се надяваше да подкрепи с индо-тихоокеанската си политика.

В Тайван, за който Китай има териториални претенции, президентът Цай Инг-вен в сряда отговори на хаоса в Афганистан, като заяви, че самоуправляващият се остров няма друг избор, освен да засили собствената си отбрана.

„За нас не е опция да не правим нищо и да разчитаме само на защита от другите“, каза тя.

Китайските държавни медии се възползваха от развитието на Афганистан, представяйки американската подкрепа за съюзниците като непостоянна.

И докато експертите бързат да отхвърлят повечето геополитически сравнения на Афганистан и Тайван, има голяма загриженост, че този пореден удар по американския престиж подкопава обещанието на Байдън, че Америка се връща на международната сцена след изолационистките тенденции на администрацията на Тръмп.

"Както бин Ладен каза още около 2001 г., това е въпрос на демонстрация кой е по-силният кон. САЩ изглежда произвеждат дръгливи коне и мулета, а не състезатели", казва Дийн Ченг от мозъчния тръст Heritage Foundation позовавайки се на Осама бин Ладен, чийто план за атаките от 11 септември накара САЩ да нахлуят в Афганистан.

"Тайван и други източноазиатски държави сериозно ще мислят за това." 

Китай иска да „подражава“ на талибаните

Междувременно, външният министър на Тайван обвини Китай в събота, че иска да „подражава“ на талибаните, казвайки, че островът, за който Пекин претендира за суверенна китайска територия, не желае да бъде обект на комунизъм или престъпления срещу човечеството.

Случилото се в Афганистан предизвика разгорещен дебат в Тайван дали може да последва подобна съдба от китайско нашествие, докато държавните медии в Китай заявиха, че "Кабул показа на Тайван, че не може да се довери на Вашингтон".

Джоузеф Ву изрази своята благодарност към САЩ за отстояването на желанията и най-добрия интерес на хората от Тайван.

"Те включват демокрация и свобода от комунизма, авторитаризъм и престъпления срещу човечеството", написа Ву в Twitter.

„Китай мечтае да подражава на талибаните, но нека бъда откровен: имаме воля и средства да се защитим“, добави Ву, без да доуточнява.

Китай се стреми да изгради връзки с талибаните, въпреки собствените си притеснения за възможния ефект върху онова, което Пекин вижда като ислямистки екстремисти, действащи в китайския Синдзян.

Тайван се оплаква от засилен китайски дипломатически и военен натиск през последните месеци, включително многократни военновъздушни и военноморски учения край острова, което предизвика безпокойство във Вашингтон и други западни столици.

Пекин от своя страна е ядосан от подкрепата на САЩ за Тайван дори при липса на официални дипломатически връзки между Вашингтон и Тайпе, включително редовни продажби на оръжие от САЩ.