Китай предупреди Великобритания да внимава за самолетоносача си в Южнокитайско море

Китай провежда обширни военни учения в региона, което притеснява някои анализатори за евентуална атака на Тайван

11:40 | 30 юли 2021
Автор: Даниел Николов
HMS Queen Elizabeth (отпред) с индийска многофункционална фрегата Shivalik (втора отпред) в Бенгалския залив. Снимка на Royal Navy
HMS Queen Elizabeth (отпред) с индийска многофункционална фрегата Shivalik (втора отпред) в Бенгалския залив. Снимка на Royal Navy

Китай предупреди британската Carrier Strike Group, ръководена от самолетоносача HMS Queen Elizabeth, да не извършва "неправомерни действия" при влизането си в оспорваното Южнокитайско море.

„Военноморският флот на Народно-освободителната армия е в състояние на бойна готовност“, казва проправителственият Global Times, разглеждан като рупор на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП).

Китай следи отблизо напредъка на изток на групата, която в момента плава през Южнокитайско море на път към Япония, като същевременно обвинява Великобритания, че „все още живее в колониалните си дни“.

Кралският флот провежда учения с флота на Сингапур, а британският министър на отбраната Бен Уолъс не крие намерението да проведе така нареченото учение "свобода на плаването" през Южнокитайско море.

Противно на решението на международен съд от 2016 г., Китай претендира за голяма част от морето и усилено строи изкуствени рифове и писти, някои от които в близост до териториалните води на съседните държави.

Военни кораби на САЩ и на Кралския флот наскоро оспориха претенциите на Китай за суверенитет в морето, като целенасочено плаваха през него.

Въпросът сега е: ще видим ли близка среща, подобна на тази, която се състоя в Черно море през юни, когато британският HMS Defender, разрушител тип 45, беше прихванат от руски военни самолети, докато преминаваше близо до полуостров Крим, който Русия анексира? 

"Китай не търси пряка конфронтация с основен съюзник на САЩ в Южнокитайско море“, казва пред Би Би Си Веерле Нувенс, старши научен сътрудник в Royal United Services Insitute (Rusi), лондонски мозъчен тръст. "Но със сигурност ще покаже намеренията си."

Ако Обединеното кралство проведе свободни навигационни учения през това море, Нувенс вярва, че вероятно ще видим повторение на това, което се случи, когато HMS Albion плаваше през него през 2018 г. Той беше следван от китайски военен кораб само на 200 метра, който подаде няколко предупреждения да напусне, докато китайски самолети прелетяха ниско над британския кораб.

Китай провежда обширни военни учения в региона тази седмица, практикувайки нападения по плажове, което притеснява някои анализатори за евентуална атака на Тайван.

ВМС на Китай ще използват присъствието на британската Carrier Strike Group в Южнокитайско море „като шанс за практика и за изучаване отблизо на най -новите военни кораби на Обединеното кралство“, пише Global Times.

В него се цитира говорител на китайското посолство в Лондон, който казва: „Заплахата за свободата на корабоплаването може да дойде само от този, който разположи бойна група в Южнокитайско море на половин свят разстояние от собствените си брегове и да разгърне военноморските си мускули, за да засили военното напрежение в този регион."

Но докато пристигането на бойната група в региона предизвика някои гневни думи от Пекин, научният сътрудник на Rusi за военноморските сили Сидхарт Каушал посочва, че когато става въпрос за военно-морски противостояния, „действията на Китай са калибрирани като доста по-ниски под прага на всичко, което би започнало война".

Разполагането на HMS Queen Elizabeth и придружаващите я кораби в Източна Азия се разглежда като част от прокета на британското правителство да играе по-важна роля в глобалната сигурност, както бе изложено в неотдавнашния интегриран преглед.

Франция, както и други европейски нации, също насочват вниманието си към Южнокитайско море, тъй като нарастващата военна и икономическа мощ на Китай изглежда неудържима.

reef south

Наскоро Китай предприе голямо увеличение на своя арсенал от ядрени балистични ракети, изграждайки нови силози за изстрелване в отдалечения регион Синдзян. Страната също така разработва Hypersonic Glide Vehicles, високоскоростни ракети, които могат да достигнат скорост до осем пъти по-висока от скоростта на звука и са наричани "убийци на самолетоносачи". 

Какви са плановете на Великобритания 

Великобритания загуби голяма част от влиянието си на международната сцена с излизането си от Европейския съюз. 

Новият интегриран преглед има за цел да даде отговор на този проблем, като насочи вниманието повече към Азия и Тихоокеанския регион както за търговските партньорства, така и за сигурността. Великобритания се стреми да се присъедини към търговския блок от 11 държави към Всеобхватното и прогресивно транс-тихоокеанско партньорство (CPTPP), като същевременно разполага военноморски сили за патрулиране на региона.

Има промяна в глобалната икономическа и военна мощ към Азия и всяко британско правителство не може да игнорира това, но Обединеното кралство е по-скоро атлантическа, отколкото тихоокеанска сила, и ще е трудно да проектира военната си мощ на изток дори с два нови самолетоносача.

CPTPP потенциално предоставя на Обединеното кралство достъп до пазар от 500 милиона души. Настоящите търговски отношения страната с блока представляват приблизително 10% от износа на Обединеното кралство. Това е подобно на търговските отношения с Германия - но е малка част от търговията на Обединеното кралство с Европейския съюз, което е отговорен за 47% от износа през 2019 г.

Основният проблем на Обединеното кралство е разстоянието: докато Великобритания е само на 21 мили от Франция, разстоянието между Лондон и Токио е 5983 мили (Япония в момента е най голямата икономика в CPTPP). 

china incursion

Проектирането на военна мощ под формата на бойна група, водена от новия самолетоносач HMS Queen Elizabeth, може да покаже, че страната има намерения и готовност да защити морските си търговски пътища.

Но изпращането на военни сили в Източна Азия ще да доведе до потенциална конфронтация с Китай.

Това е въпросът от 30,7 милиарда паунда (британският износ за Китай през 2019 г.). Китай е втората по големина икономика в света и се очаква да изпревари САЩ през 2028 г. Поредни правителства на Великобритания осъзнават икономическото значение на Китай и се опитват да подобрят отношенията със страната.

Инвестициите на Huawei в 5G цифровата инфраструктура на Обединеното кралство са ярък пример за конкурентния натиск върху правителството. Застъпниците на Huawei твърдят, че технологията му е водеща в света и рентабилна, а противниците твърдят, че поставянето на хардуера на Huawei в основата на 5G мрежовата инфраструктура би дало на китайското правителство достъп до чувствителни данни и би представлявало неприемлив риск.

В крайна сметка Великобритания, под известен натиск от САЩ, реши да премахне оборудването на Huawei.

Един от ключовите принципи, които интегрираният преглед декларира, е: „Съединените щати ще останат най-важните ни двустранни отношения“ - а завъртането на изток може да помогне за поддържането на тези отношения. Преди Brexit Великобритания играеше ролята на мост между САЩ и ЕС, както и като активен член на НАТО. След това, Великобритания вече не може да играе ролята на мост, въпреки че все още може да бъде активен член на НАТО.

Погледът на изток изглежда е опит не само да се насърчат нови търговски отношения, но и да покаже значението на Обединеното кралство за САЩ, които преместват фокуса си върху сигурността към Китай и азиатско-тихоокеанския регион. Това предполага убеждение, че, като си сътрудничи с опитите на САЩ да противодейства на нарастващата китайска мощ, Великобритания ще продължи да показва своята стойност на Вашингтон като надежден и способен съюзник.

Проблемът, който Великобритания има, е, че следвайки внимателно САЩ, тя може да изложи на риск по-нататъшното икономическо сътрудничество с Китай. Разработването на търговски сделки с Китай няма да бъде лесно, ако вашият най -близък съюзник иска вашата подкрепа, тъй като работи за ограничаване на китайското влияние.