Търговията може да се окаже спасение за уязвимата икономика

За момента единствено възстановяването при търговията предлага на инвеститорите малко сигурност

16:06 | 29 ноември 2020
Обновен: 16:25 | 29 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Само преди година търговията представляваше голяма тревога за инвеститорите, а силната икономика беше източник на комфорт. Времената обаче се менят, пише The Wall Street Journal.

Средните очаквания сред анализатори са, че икономиката на САЩ се нарасне с 4% през последното тримесечие спрямо третото. Ваксините, които се развиват, също увеличават перспективите за по-бърз край на пандемията, което може да доведе до повече разходи и наемания. В същото време обаче признаците за слабост на пазара на труда и случаите на Covid-19 растат. В еврозоната икономиката вероятно ще се свие отново.

На фона на толкова макроикономическа несигурност инвеститорите трябва да се фокусират върху това, което показват последните данни: нарастваща пропаст между глобалната експортно ориентирана икономика, която скоро може да се върне на предкризисните нива, и повече трудности в ориентираната към вътрешния пазар.

Според индекса на мениджърите по поръчките PMI за ноември бизнес активността във Великобритания, еврозоната и Япония се свива отново. Месечните изменения на показателя изглеждат тясно свързани с последния ръст на случаите на Covid-19.

От публикуваните данни обаче стана ясно още, че индустриалното производство продължава здравословния си ръст, въпреки че активността в сектора на услугите се свива до кризисно ниво. В еврозоната и Великобритания разликата между индекса за сектора на услугите и за производствения е най-голямата от почти 25 години насам.

Подобна картина се вписва и по отношение на случващото се в Китай. Първата страна, ударена от пандемията, се възстанови по-бързо от нея, като увеличава индустриалното си производство и строи инфраструктура. Потребителските разходи обаче се подобряват далеч по-бавно там.

САЩ успяват да останат изключение, тъй като фискалните стимули увеличиха приходите на домакинствата и създадоха търсене. Индексът на мениджърите по поръчките PMI показа подобрение в секторите на производството и на услугите през ноември. В сряда потребителските разходи отчетоха ръст над очаквания въпреки намаляващите държавни помощи. Американският внос се представя много по-добре от износа, а търговският дефицит се повиши близо до рекордно високи нива.

Разликата между

Разликата между вноса и износа в САЩ. Графика: The Wall Street Journal 

Това рефлектира на пазарите. Сектор по сектор износителите се представяха по-слабо и едва наскоро запонаха да преобръщат тренда - прозиводителите са ключов пример.

Техните акции могат да поскъпнат дори повече: САЩ не са устойчиви на световните тенденции и търговският дефицит изглежда ще се понижи. Ако има тласък за разходи по време на коледните празници, това би помогнало повече на стоките, отколкото на услугите. Като цяло компаниите, които разчитат на глобалната търговия, изглежда ще се представят добре.

В Европа износно ориентираните производители вече победиха тези, които са фокусирани върху вътрешните пазари през тази година. В петък данни показаха, че потребителското доверие в еврозоната се понижава, включително в износни двигатели като Германия и Нидерландия. Дори ако търговията изпита предизвикателства, възможно поскъпване на щатския долар спрямо еврото ще им осигури възглавница.

Много въпроси все още обхващат внедряването на ваксини, икономическите белези след кризата и как глобалните вериги за доставки могат да бъдат преначертани след Covid-19. За момента единствено възстановяването при търговията предлага на инвеститорите малко сигурност.