Европейската банкова индустрия не трябва да бяга от реалността

Банките в региона може би подценяват потенциалното влияние на нов икономически спад и продължаващото свиване на маржовете на печалба

15:27 | 7 ноември 2020
Обновен: 15:27 | 7 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководителите на европейските банки отново са в светлината на прожекторите. По време на тежката първа половина на 2020 г. някои кредитори отчетоха загуби на фона на увеличените провизии за лоши кредити. Сега обаче те се радват на възстановяване на печалбите през третото тримесечие. Повечето от регионалните банкери звучат уверени, че най-лошото от пандемията е зад тях въпреки новите блокади. Небоходима е обаче доза предпазливост, пише Bloomberg в свой анализ.

Тъй като искат да убедят регулаторите, че отговарят на условията да подновят изплащането на дивиденти и да увеличат печалбите на акционерите, европейските банки може би подценяват потенциалното влияние на нов икономически спад и продължаващото свиване на маржовете на печалба.

Италианската Intesa Sanpaolo се придържа към целта си за печалба за 2021 г., като очаква нетни приходи от поне пет милиарда евро (5,9 милиарда долара) - с около една четвърт над прогнозите на анализаторите. UniCredit също потвърди целта си за приходи от поне 3 милиарда евро през следващата година, след като приходите ѝ за третото тримесечие надвишиха очакванията на анализаторите.

Подобна сигурност за това каква ще е 2021 г. изглежда съмнителна. Никой не знае колко тежки ще са белезите от новите блокади. Еврозоната се насочва към рецесия с двойно дъно през четвъртото тримесечие, сочат очаквания на Bloomberg Economics.

Ключово за опимизма на европейските банкери, след като заделиха над 69 милиарда долара през първата половина на годината, е, че тежестта от провизиите за лоши кредити е зад гърба им. В условията на настоящата криза банките трябваше да предприемат тези мерки по-рано заради опасността от ръст на лошите кредити. Все още обаче има основателни съмнения относно представянето на икономиката през следващите няколко месеца.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие заяви, че ситуацията изглежда по-добре по отношение на необслужваните заеми, но отбеляза, че мораториумите върху плащанията, подкрепени от правителството, вече изтича. Това усложнява анализа кой клиент ще се завърне към плащанията си.

„Бързо развиващият се характер на коронавирусната пандемия означава, че формата и въздействието на мерките за реагиране ще трябва да бъдат наблюдавани много внимателно през следващите дни и седмици“, заявиха от Commerzbank. Това предполага, че провизиите на банката може да са по-високи от заделените 1,5 милиарда евро за 2020 г.

Може би Commerzban на фона на промени в управлението, отпуска заеми на неподходящи клиенти, което я прави по-специален случай.

Но „суровият, но правдоподобен сценарий“ на Европейската централна банка изчислява, че необслужваните заеми в банките от еврозоната този път могат да достигнат 1,4 трилиона евро - далеч надминавайки предишните кризи в региона.

ЕЦБ със сигурност ще има това предвид, когато кредиторите се опитат да я убедят да позволи възобновяването на изплащанията на дивиденти следващия месец.