Цените на платината и паладия са в пряка зависимост от автомобилния пазар

И двата метала заемат важно място в усилията за намаляване на вредните емисии от парникови газове

20:37 | 18 септември 2020
Обновен: 20:37 | 18 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Силното възстановяване на продажбите на китайски автомобили помага за увеличаване на разликата в цените между паладия, който се превърна в най-скъпия от основните благородни метали, и платината, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

През тази година цените на паладия се увеличиха с 27% до 2 404 долара за тройунция, докато платината едва наскоро се върна до нивата отпреди пандемията от 979 долара за тройунция.

Процентово изменение

Процентово изменение в цените на фючърсите на платина и паладия през тази година. Графика: WSJ

И двата метала заемат важно място в усилията за намаляване на вредните емисии от парникови газове. Но платината, която се използва при автомобилите с дизелови двигатели, е в застой, тъй като този тип коли губят позиции спрямо бензиновите.

Тази тенденция се засилва още повече, тъй като автомобилния пазар в Китай, доминиран от бензиновите двигатели, се възстановява, а европейският автомобилен сектор, наситен с дизелови автомобили, продължава да изостава на фона на нарастващи нови случаи на коронавирус и блокировки, твърдят анализатори.

По данни на Китайската асоциация за леки автомобили продажбите за август на леки автомобили са нараснали с най-бързи темпове от повече от две години насам. В Европа обаче продажбите на автомобили през август намаляват със 17,6% спрямо година по-рано, като за първите осем месеца на 2020 г. са намалели с почти една трета, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители,която обхваща Европейския съюз, Великобритания и държавите от Европейската асоциация за свободна търговия.

Продажбите на  

Продажбите на автомобили в Китай се възстановяват, докато европейските изостават. Графика: WSJ

Някога автомобилите с дизелови двигатели са представлявали почти 50% от продажбите на всички превозни средства в Европа, осигурявайки силна предпоставка за търсене на платина за катализатори.

Но скандалът 'Дизелгейт', при който Volkswagen призна, че прикрива колко вредни емисии произвеждат автомобилите им, заедно с постоянния растеж на електрическите превозни средства, доведе до намаляване на пазарния дял на дизеловите двигатели.

Платината се използва и в бижутерията, но търсенето й от азиатските потребители - участници на най-големия пазар, намалява заради пандемията, която се отрази негативно на покупателната им способност.

„Преминаването от дизел към бензин, увеличаването на производството на електрическите превозни средства, и липсата на търсене за платинени бижута очертават негативно бъдеще за скъпоценния метал“, коментира Кирил Кириленко, старши анализатор в областта на благородните метали към консултантската фирма CRU.

Нови пътнически

Нови пътнически автомобили по вид на двигател. Графика: WSJ

Въпреки затварянето на мини в Южна Африка и последвалото намаляване на предлагането на платина, Heraeus Group, компания за търговия и рафиниране на благородни метали, все още очаква излишък на стойност от един милион унции тази година, ако се изключи инвестиционното търсене, което представлява около 15% от общото.

Световният съвет за инвестиции в платина, който се финансира от минни компании, прогнозира пазарен дефицит от 336 000 унции през 2020 г., като се включи и търсенето на инвеститори.

„Всеки излишък се усвоява от финансовите инвеститори. По-специално при ETF-те се забелязват някои добри притоци, защото има усещането, че платината е по-евтина спрямо другите благородни метали “, заяву Ханс-Гюнтер Ритер, търговски ръководител на Heraeus.

Автомобилните компании използваха платина във всички свои катализатори, но я заменяха с паладий при бензиновите автомобили преди повече от десетилетие благодарение на по-ниската му цена. Заради промяната в цените и сегашния недостиг на паладий платинената индустрия се надява автомобилните компании да се върнат обратно към използването на ценния метал.

„Недостигът на паладий представлява проблем и затова вярвам, че заместването с платина вече се случва“, коментира Тревор Реймънд, директор на научните изследвания в WPIC. Според него V-образното възстановяване при автомобилните продажби увеличава вероятността платината да си върне предишните позиции.

Над 80% от паладия се използва в автокатализатори. Именно това позволи на метала да избегне последствията от затягането на стандартите за емисии. Анализаторите обаче предупреждават, че това е и слабото място на паладия и прави цените уязвими, тъй като електрическите превозни средства постепенно заменят автомобилите с двигатели с вътрешно горене. 

„В дългосрочен план вероятно сме свидетели на апогейя на пазара на паладий - сега е на върха, но освен ако няма ново приложение, различно от автокатализаторите, в крайна сметка просто ще изчезне", коментира Кириленко от CRU.