Bloomberg: Историята е кошмар, от който трейдърите отказват да се събудят

Никога досега болест не е принуждавала глобалната икономика да спре

08:22 | 8 юли 2020
Обновен: 08:22 | 8 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Нищо не е било нормално на Wall Street от дълго време. Така че очакванията “да се случи обичайното” са особено трудни, пише Bloomberg в свой анализ. 

И все пак именно това продължават да правят стратези и анализатори, докато пандемията и нейният икономически натиск се развиват. Те се обръщат към единствения си наръчник - миналото. Това е техника, която показа колко всъщност е стара през март, когато най-бързият спад в историята се превърна в най-бързия 50-дневен ръст на пазарите от девет десетилетия - рали, което тези с влечение към историята определиха като обречено. 

Сега, когато инерцията се завърна, историята предполага, че ръстовете са тук, за да останат. 

Възстановяването сега наподобява ранните етапи на бичите пазари в историята. Високите периоди на нестабилност отстъпват за сметка на големи ралита. Най-добрите тримесечия на пазара от 1950 г. насам винаги са били последвани от още едно добро. Всички тези модели са използвани от инвеститорите, за да оправдаят ръста на борсата с 42% от 23 март насам.

Разбира се, те биха могли да се окажат истина, но споменът за март все още е толкова свеж, че доза скептицизъм не е излишна. 

„Безмислено е да се опитваме да предскажем бъдещето на капиталовия пазар, използвайки миналото“, смята Крис Гафни от TIAA Bank. „Повечето от тези минали рецесии бяха причинени от фискални или парични проблеми, а не от вирусни, не от глобална пандемия“, отбелязва той. 

Акциите на

Това е същността на проблема с използването на миналото като пример. Никога досега болест не е принуждавала глобалната икономика да спре, а никой не знае дали по-нататъшно разпространение на Covid-19 няма да попречи на възстановяването отново. Когато обаче цари несигурност и данните са оскъдни, трейдърите се придържат към единствените опорни точки, които имат. 

Кийт Лернър, главен пазарен стратег на SunTrust Private Wealth Management анализира случилото се след най-добрите 10 тримесечия за последните 70 години, като установява, че S&P 500 се повишава и през следващите три месеца всеки път, средно с по 8%. В девет от десет случая индексът е по-висок и година по-късно. Експертът признава, че това е една гледна точка към данните, но все пак е полезна за изграждането на поглед върху пазарите.

Изследване от Leuthold Group LLC сравнява ръстовете в цените на акциите в САЩ след мартенските дъна с предишните бикови пазари в ранен етап - включително тези през 1982, 1987, 2003 и 2009 г. - и открива прилики, които предполагат именно „значително“ повишение.

Анализът, които разглеждаше спада от март, сравнявайки го с този от финансовата криза през 2008 г., и предполагаше, че предстоят по-нататъшни загуби, сега изглежда погрешен. Юсуф Абаси, стратег в StoneX, отбелязва, че инвеститорите се справят с промени бързо и често, което означава, че данните могат лесно да станат безполезни.

“Това не е нормалната ситуация”, посочва Абаси. “Играем в условията на изкривена, луда среда, където никой не знае дали нещата няма да се променят коренно”, коментира той. 

Измененията с

На пазарите като цяло се наблюдава изключителна волатилност. Индексът на волатилността на Cboe, известен като VIX, достигна рекорден връх през март и оттогава насам остава повишен. 

От DataTrek Research обясняват, че S&P се изменя с един процент или повече в рамките на 38 различни дни от второто тримесечие - три пъти над обичайното. В миналото винаги, когато бенчмаркът е регистрирал подобни големи движения за повече от 35 дни, следват средно две тримесечия на положителна възвръщаемост и по-ниска волатилност.

На фона на всички положителни прогнози Дейвид Лебовиц, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management, започва постепенно да става по-предпазлив, тъй като широкият песимизъм отслабва.

„Никога не сме имали подобен спад и никога не сме имали подобен отговор със стимули. Затова да се опитваме да кажем, че това се е случило миналия път и да го приложим към бъдещето, изглежда малко предизвикателно”, посочва той.