Защо този 4 юли няма да бъде като никой друг?

САЩ са изправени пред редица предизвикателства на фона на пандемията и протестите срещу расизма

09:01 | 4 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

За милиони американци празнуването на 4 юли е свързано с определени ритуали и традиции, пише BBC. Паради, фойерверки на обществени места и големи семейни събития са едни от най-популярните начини жителите на САЩ да отбележат Деня на независимостта. 

Тази година обаче нещата изглеждат различно. Ето защо:

Отменените планове 

Градовете в САЩ отменят годишните си паради, тъй като случаите на коронавирус продължават да нарастват. Националният парад за деня на независимостта във Вашингтон е най-голямата жертва.

“Нивата на новозаразени с Covid-19 не се понижават до степен, която да е безопасна”, заявиха организаторите на събитието. 

Малко вероятно е американците и светът да видят мащабните събития за честването на празника, които обикновено се организират. 

Фойерверките 

Фойерверките са синоним на Деня на независимостта на САЩ и въпреки отменените събития новините за тях не са изцяло лоши.

В Ню Йорк Macy's Fireworks Show ще се проведе в поредица от нощи на неуточнени места. Всяко шоу ще продължава само по пет минути, за да не се струпват хора.

Други градове, като Бостън и Хюстън, призовават хората да се радват на фойерверките от домовете си, по телевизията или онлайн. 

Виртуалните събития 

Пандемията подтикна много хора към провеждането на повече онлайн събития и това е валидно и за Деня на независимостта. Огромен брой мероприятия ще се излъчват виртуално, така че хората да могат да останат по домовете си. 

Концертът на Капитолия във Вашингтон е един от най-известните. Тази година той беше предварително записан на различни места в страната, като ще се излъчва онлайн и по телевизиите. 

Затворените обекти 

Въпреки че някои организатори на събития намират иновативни начини за провеждането им, много публични пространства ще останат затворени през този уикенд. 

В много щати баровете и ресторантите няма да работят заради неотдавнашния ръст на новозаразените с коронавирус. Плажовете във Флорида и Калифорния, които обикновено привличат множество посетители, също ще останат затворени. 

Протестите

Отвъд пандемията САЩ бяха разтърсени от други мащабни събития през тази година. В страната избухнаха протести след смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест, което възобнови демонстрациите срещу расизма. 

Властите се тревожат, че Денят на независимостта може да стане повод за нови спречквания в някои щати. Администрацията на президента Доналд Тръмп увеличи усилията си да предотврати подобен сценарий по време на дългия уикенд. 

Планове за протести на 4 юли обаче има в редица градове, включително Орландо, Нюарк и Вашингтон.