Златото се срина до най-ниското ниво от месец

Перспективите за затягане паричната политика на ФЕД и силните икономически данни от САЩ засилиха натиска върху ценния метал

15:18 | 28 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg
Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Златото отстъпва на фона засилващия се долар, като падна до най-ниското си ниво от месец, въпреки старта на ценният метал, като най-успешно представящия се актив за 2016 г.

Спот цената на фючърса се срина до 1210 долара за тройунция в сутришната сесия на борсата в Сингапур в понеделник 28 март до най-ниското ниво от 23 февруари, което е спад от 4.37% от най-високото ниво за месеца 1280.70 долара за тройунция. 

Анализаторите на Bloomberg прогнозираха понижение на златото до 1100 долара още в началото на месец март в очакване на силни икономически данни от САЩ.

Златото падна с 3% през изминалата седмица, което е най-силният спад на седмична база от ноември 2015 г., въпреки това ценният метал се представя значително добре, като отбелязва повишение от 15% от първият работен ден на годината 04 януари, когато се търгуваше на нива от 1063 долара за тройунция.

Растежът най-голямата икономика в света се разширява с 1.4% според доклада изнесен на 18 март, което е значително над очакванията от 1 на сто, като брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна най-вече поради повишените потребителските разходи на домакинствата, което е положителен знак за състоянието на икономиката.

Интересът към златото намаля поради перспективите за затягане паричната политика и повишеното доверие в американската икономика след последното заседание на ФЕД, където банкерите изразиха намерение, ако данните се запазят силни за повишаване на лихвените нива на следващата им среща на 26-27 април.

Активите на най-големия борсово търгуван фонд за злато в света SPDR Gold Shares се покачват с 15% от началото на годината.