Европейските компании десет години все чакат растеж на печалбите

Много анализатори са скептично настроени за представянето на компаниите в Европа

16:38 | 22 януари 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Това най-накрая ще бъде годината, в която европейските компании ще осигурят ръст за печалбите си – или поне инвеститорите се надяват, пише Bloomberg в свой анализ. Въпреки че печалбите в САЩ постоянно нарастват през последното десетилетие след глобалната финансова криза, в Европа показателите са в застой. Бичите прогнози за региона пък носят разочарование от време на време.

Сега, когато акциите вече са с рекордно високи стойности, а паричната политика е по-вероятно да се нормализира, отколкото да осигури допълнително облекчаване, растежът на печалбите може да бъде ключов фактор за продължаване или прекъсване на ралито на фондовия пазар.

Анализаторите очакват печалбите на компаниите, част от индекса Stoxx Europe 600, да нараснат с 8.2% в сравнение с увеличение от 1% през миналата година. Това е близо до очаквания ръст от 8.6% в САЩ. Въпреки това, много стратези са скептично настроени, наричайки консенсуса твърде оптимистичен, като анализаторите обикновено са склонни да намалят прогнозите с течение на годината.

„За да продължат да поскъпват европейските акции, трябва да се види ръст при печалбите, но на инвеститорите вероятно ще им се наложи да бъдат търпеливи през 2020 г.“, коментира Едуард Парк, заместник главен инвестиционен директор в Brooks Macdonald Asset Management.

Това, което би могло да помогне на бизнеса, е икономическото възстановяване, като последните данни показват предварителни сигнали на стабилизация. Докато политическите кризи в Европа също оказват влияние на компаниите, то регионът страда и от слабите макро данни и липсата на особен растеж при печалбите в последните години. Върху печалбите на банките пък натежават ниските лихви, особено при перспективата те да се задържат за по-дълго време.

Стратезите на Deutsche Bank отбелязаха миналия месец, че европейските акции изостават от американските си през последните осем години, след като през последните 40 години са поддържали идентичен темп. Изключвайки периода около европейската финансова криза и коригирайки въздействието на намалението на корпоративните данъци в САЩ, анализаторите казват, че ръстът на печалбите е идентичен. При ускоряване на икономическия растеж в Европа и на глобално ниво се очаква увеличаването на печалбите на акция да съответства на темпа на нарастване в САЩ през 2020 г.

Не всички обаче са бичи настроени. Сезонът на отчетите, които започна тази седмица, вероятно ще покаже смесени резултати според Morgan Stanley. Според анализаторите на банката очакванията за 2020 г. са „оптимистични, но не прекалено“, като отбелязват, че през последната година европейските акции са все по-устойчиви към понижаването на печалбите.

Стратезите на Goldman Sachs Group казват, че анализаторите не са склонни да намалят прогнозите за печалбите поради ръстовете на фондовата борса. Освен това според тях настоящото ниво на икономическа активност предполага преразглеждане на печалбите с 6% в посока надолу.

Показателят Stoxx 600 скочи с 23% през миналата година, което е най-доброто му представяне от десетилетие.

„Въпреки че общият ръст на печалбите е разочароващ, по-задълбочен преглед по сектори показва, че повечето компании отчитат солиден растеж през последните години“, посочва Кристиян Стокър, стратег в UniCredit. По неговите думи тенденцията вероятно ще продължи.

Сред европейските сектори телекомуникациите, технологиите, търговията на дребно, комуналните услуги и петролните компании се очаква да покажат двуцифрен ръст през тази година, сочат данните на Bloomberg. Най-бавният темп на разрастване - по-малко от 7% - се наблюдава при финансите, основните ресурси и медийните компании.

Секторите на енергетиката и минното дело, които през 2019 г. отбелязаха двуцифрено свиване на печалбите, остават уязвими към по-слабите глобални колебания в производството и цените. Прогнозите са най-бичи за технологичния сектор.