Инвеститорите на капиталовите пазари трябва да свалят розовите очила

Споразумението между САЩ и Китай успокои борсите, но примирието между двете най-големи икономики в света е крехко

14:31 | 19 януари 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Ралито на международните борси продължи и тази седмица. Катализаторът на събитията беше постигането на търговско споразумение на първа фаза между САЩ и Китай, което насърчи ръста на индексите на капиталовите пазари до нови рекорди.

Инвеститорите обаче не трябва да подценяват сценария за подновяване на напрежението между двете най-големи икономики в света, нито да изключват възможността от по-агресивно отношение от страна на Вашингтон към други търговски партньори, с които САЩ имат големи излишъци, пише Financial Times.

Примирията могат да бъдат крехки

Основният фокус на инвеститорите в момента е насочен към това дали първа фаза от сделката между САЩ и Китай ще повиши увереността на глобалните бизнес лидери, дали ще стимулира по-високи нова на инвестиции, както и дали ще насърчи икономическата активност.

 Те обаче трябва да виждат отвъд бичите прогнози на анализаторите за по-силен растеж на печалбите.

Напрежението в глобалната търговия остава

Белият дом не отменя изцяло съществуващите мита върху китайски стоки за 360 млрд. долара до постигане на втора фаза от споразумението. Инвеститорите може би ще трябва да изчакат до изборите в САЩ през ноември или дори до следващата година, преди подобна сделка да бъде сключена.

Трябва да се има предвид, че от настоящото споразумение между Вашингтон и Пекин ще има и губещи, ако Китай закупи допълнително стоки за 200 млрд. долара от САЩ в следващите 2 години, какъвто ангажимент пое.

Джордж Саравелос от Deutsche Bank отбелязва, че Китай ще трябва да пренасочи съществуващото и бъдещото търсене на стоки към САЩ, а така американският търговски дефицит с Китай може да се свие, но за сметка на други.

По думите на анализатора германските производители и бразилските фермери ще са сред губещите.

Заплахата от САЩ

Междувременно търговското министерство на САЩ ще продъолжи кампанията си срещу потенциални валутни манипулатори, като Китай, Япония, Корея, Германия, Италия, Ирландия, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Швейцария са в списъка за мониторинг.

“Бъдещите действия на САЩ рискуват да натежат на подобрените перспективи за растежа на глобалната търговия през 2020 г.”, смята анализатор на Brown Brothers Harriman.

Възможна причина за бъдещ търговски конфликт е и фактът, че китайските държавни субсидии например не са част от споразумението, подписано през тази седмица, тъй като те ще са обект на преговорите от втора фаза.

Силният ентусиазъм

Инвеститорският ентусиазъм за развиващите се пазари е силен. BNY Mellon отчита значително търсене на китайските акции в момента, тъй като много инвеститори смятат оценките на компаниите от S&P 500, основният капиталов индекс в САЩ, за разтеглени.

Акциите на развиващите се пазари превъзходжат конкурентите си от октомври, водени от Азия. Индексът MSCI на глобалните компании, разчитащи на значителни приходи от Китай, също се радва на близо 20% ръст от октомври. Подобно представяне увеличава апетита на инвеститорите.

Но инвеститорите също трябва да оценят лимитите на настоящото рали на развиващите се пазари. Успокояването на търговското напрежение между САЩ и Китай, наред с неотдавнашната слабост в долара и вливането на ликвидност от глобалните централни банки, със сигурност може да поддържа бъдещи печалби.

Колко дълго обаче ще продължи това зависи до голяма степен от Пекин и дали той ще се придържа към исканията на примирието. По-силната валута и запазването на американските мита биха натежали още повече на забавящата се икономика на Китай.