Давос: Кандидатите за IPO са повече, но са ограничени от частично спряното правителство

Адина Фрийдман, главен изпълнителен директор на Nasdaq Inc.

14:07 | 25 януари 2019
Обновен: 14:31 | 25 януари 2019
Автор: Надя Манова
Логото на Nasdaq MarketSite, маркетинговото присъствие на фондовата борса Nasdaq, оперирана от Nasdaq, Inc. на Таймс Скуеър в Ню Йорк, 17 декември 2018. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Логото на Nasdaq MarketSite, маркетинговото присъствие на фондовата борса Nasdaq, оперирана от Nasdaq, Inc. на Таймс Скуеър в Ню Йорк, 17 декември 2018. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Адина Фрийдман, главен изпълнителен директор на Nasdaq Inc., коментира пазарната волатилност, първичните публични предлагания и опитите за формиране на членска борса (MEMX). Тя разговаря с Джонатан Феро, Bloomberg, на Световния икономически форум в Давос.

Икономиката се основава на конкретни данни: дали работните места се увеличават, запазва ли неутрално ниво инфлацията, подходяща ли е средата на лихвите или добър ли е ръстът на БВП. Всичко това са неоспорими факти.

Бих казала, че пазарите вземат всичко това предвид, но освен това са и огледало на настроението, коментира тя.

През 2018 на американските пазари са били извършени 259 първични публични предлагания, като Nasdaq е домакин на 186 от тях. Борсовият оператор отбелязва ръст с 35% спрямо януари 2018 на броя подадени документи за листване на борсата. Фрийдман посочи, че причината защо в момента през януари не виждаме първични публични предлагания е в голяма степен свързана с частичното спиране на американското правителство, отколкото на нежелание у компаниите.

Компаниите излизат на публичния пазар, когато са готови и когато пазарите са възприемчиви.

Понастоящем 25% от приходите на оператора са от търгуван обем и 75%, от периодични приходи на абонаментна база.

По повод опитите за създаване на конкурентна членска борса (MEMX) от клиенти на Nasdaq Фрийдман коментира, че операторът не се опасява от конкуренция, а текущата обстановка е на конкуренция в сътрудничество.

Ние сме много добри и горди в своята дейност. Това е шестият път, в който наши членове правят опит да създадат борса.

Целия коментар на Адина Фрийдман чуйте във видеото: