Давос: Технологиите ускоряват трансформацията на труда, смята Ален Деаз от Adecco

Ален Деаз, главен изпълнителен директор на Adecco Group

18:32 | 24 януари 2019
Автор: Надя Манова
Ален Деаз, главен изпълнителен директор на Adecco SA, по време на панелна сесия на 3-тия ден от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 24 януари 2019. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Ален Деаз, главен изпълнителен директор на Adecco SA, по време на панелна сесия на 3-тия ден от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, 24 януари 2019. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Ален Деаз, главен изпълнителен директор на Adecco Group, която набира служители за големи фирми както за временна, така и за постоянна заетост, коментира влиянието на политическите рискове върху бизнеса на компания в Европа. Той също коментира Брекзит и американската икономика от Давос, където се провежда ежегодния Световен икономически форум.

В момента в САЩ бизнесът ни все още върви много добре, както и в Азия. За нас по-голямото притеснение е Европа, където геополитическата ситуация има отражение като цяло върху бизнеса.

"Със сигурност автомобилната индустрия в Европа е изправена пред трудности поради новите правила за отделянето на вредни емисии. Това имаше голямо отражение в Германия, но и в други страни. Освен това бяха въведени някои регулации на фона на геополитическата несигурност. В условия на несигурност хората спират да наемат и да инвестират, а това носи последствия и за нашия бизнес", посочи той.

От Adecco Group все още не забелязват някакво значително отражение, свързано с Брекзит върху бизнеса им. По думите му както наемането на временен персонал, така и за постоянна заетост отбелязват добро представяне във Великобритания. 

Броят на компаниите, които местят офисите си извън Великобритания всъщност е много ограничен, както е и броят хора, напускащи Великобритания.

На американския пазар компанията наблюдава нисък ръст в наемането на персонал за временна заетост. Хората предпочитат постоянната заетост и в тази отбелязваме много добри резултати в САЩ, коментира директорът и посочи, че това демонстрира силата на икономиката на страната и доверието за бъдещето сред компаниите.

Дошло е време за действие по отношение на преквалификация и увеличаване на квалификацията.

По думите му вече от много години се обсъжда трансформацията на труда, но "вече виждаме, че технологиите ускоряват този процес". Правителства, работодатели и самите служители трябва да предприемат действия. Важно е работодателите да въвеждат правилната рамка и стимули за преквалификация на служителите в компаниите, посочи още той.

Това може да спаси не само бъдещия ръст, тъй като трябва да подготвите кадрите си на бъдещето. Също така тук в Давос чуваме за много компании, които имат недостиг на кадри, особено на такива с нови компетентности. Например в киберсигурността.

Деаз е убеден, че в много случаи компаниите могат да преквалифицират хората си дори и в области като киберсигурността. "Тъй като няма винаги да са ви нужни твърде високо квалифицирани хора, дори в киберсигурността. Трябват ви няколко. Но освен това имате нужда и от голям брой хора, които бих определил като такива със средна квалификация, които можете да преквалифицирате", допълни той.

Чуйте целия коментар във видеото: