Давос: Рубини не очаква рецесия през 2019

Рубини прогнозира свят, разделен от търговските войни

17:47 | 24 януари 2019
Автор: Иван Николов
Нуриел Рубини, председател на Roubini Macro Associates. Давос, Швейцария. 23 януари 2019. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Нуриел Рубини, председател на Roubini Macro Associates. Давос, Швейцария. 23 януари 2019. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Американският икономист Нуриел Рубини не очаква рецесия през 2019. Преките последици от търговските спорове между САЩ и Китай са малки, а косвените са по-големи, каза Рубини в интервю от Давос за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.

„Трябва да се има предвид какви ще са последиците за бизнеса и потребителското доверие. На капиталовите разходи, финансовите пазари. Евентуално заразяване”, каза Рубини.

„Има радикална политическа и геополитическа депресия и популисткият натиск ще се засилва, защото освен търговията и глобализацията, технологията и технологичните смущения ще объркат работните места и индустриите на цели страни много повече от търговията и миграцията в следващите десетилетия.. Така че проблемът ще се задълбочи и ще остане дълго време”.

Търговският конфликт между двете най-силни икономики в света ще се задълбочава, каза професорът, който прогнозира "разделен свят, в който глобалните вериги на доставки ще се променят".

"Ще има разделен Интернет. Разделени технологии. Разделени глобални търговски режими. Това е посоката, в която вървим в следващите 5-10 години. Може би е краят на втората ера на глобализацията. Деглобализиран и балканизиран свят".

Чуйте интервюто на Рубини, в което се включва и Кенет Рогоф, професор по икономика в Харвард.