Давос: Тръмп, Китай и хаосът на външната политика

Джонатън Теперман, главен редактор на списание Foreign Policy, коментира търговията между САЩ и Китай и американската външна политика

12:15 | 24 януари 2019
Автор: Надя Манова
49-а годишна среща на WEF. Давос, Швейцария. 20 януари 2019.  Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg
49-а годишна среща на WEF. Давос, Швейцария. 20 януари 2019. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg

Джонатън Теперман, главен редактор на списание Foreign Policy, коментира търговията между САЩ и Китай и американската външна политика. Той говори по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, пред Bloomberg LP.

Сега е необикновено време за анализаторите на външната политика, коментира той. По думите му сегашната американската администрация отхвърля всякакъв вид експерти или консултация и е напълно непредвидима. В резултат всяка статия за външна политика вече трябва да се съобрази с това какво би решил да направи Тръмп.

Привържениците на философията на реализма, или т.нар. реалполитик, изпитват затруднение, смята Теперман.

От една страна не искат да прегърнат Тръмп, а от друга много от действията им са последователни или поне повърхностно последователни с реализма.

В момента Китай се намира в много трудно положение, тъй като бива изтласкана на всички видове фронтове. Според журналиста администрацията на Тръмп удря Китай много силно с търговията, "а китайците явно не са толкова устойчиви на американските мита, колкото си мислеха".

Според него съюзът на Китай с Русия ще е винаги ограничен, тъй като руските и китайските интереси не си пасват, с изключение на малък брой области. Една от тях е противопоставянето на САЩ, но освен нея нямат много общо.

Това, което ще направят според мен китайците е да се върнат към китайската политика по времето на Ху Дзинтао, макар да не го обявяват. Това е много по-ограничаваща политика, влизаща в много по-малко на брой битки в миналото.

Въпросът сега е дали Тръмп е наистина привърженик на свободната търговия или е анархист, който просто иска да разруши системата и да не предложи нищо на нейно място. Отговорът на този въпрос ще е дали или не ще сключим търговска сделка с Китай или няма да го направим, коментира още той.

Очаквайте видео с цялото участие на Джонатън Теперман пред камерата на Bloomberg.