Давос: Все още не сме станали свидетели на пълната шистова революция, смята Фатих Бирол

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика

18:00 | 23 януари 2019
Обновен: 00:30 | 24 януари 2019
Автор: Надя Манова
Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, 7 септември 2018. Снимка: Federico Bernini/Bloomberg
Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, 7 септември 2018. Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, коментари световното търсене на петрол, шистовото производство на САЩ и китайския внос на газ. Той говори по време на ежегодния Световен икономически форум в Давос, Швейцария.

По думите му търсенето на петрол "със сигурност ще остане устойчиво, всъщност то все още расте, въпросът е с колко".

Бирол посочи световното икономическо забавяне, както и слабия ръст в Китай като потенциални фактори на несигурност по отношение на търсенето.

Междувременно все още са налице силни двигатели. Нефтохимическата индустрия например бележи много силен ръст и е основен потребител на петрол.

Бирол коментира, че от Международната агенция по енергетика очакват ръста на търсенето на петрол да остане над или поне около 1 млн. барела на ден.

Според директора след последното сключено споразумение на срещата на ОПЕК+ във Виена ефективността на мерките за съкращаване на производството е ограничена и това се дължи най-вече на американския шистов петрол.

Все още не сме станали свидетели на пълната шистова революция. Очаква се още много, както при петрола, така и при газа. Това ще има огромни последици върху петролната, газовата индустрия и пазарите.

По отношение на газа, когато разглеждам единствено числата и оставя настрана политиката, износът на втечнен природен газ на САЩ расте главоломно, коментира Бирол. В Китай нуждите от внос на втечнен природен газ растат с двуцифрен темп.

Чуйте целия коментар на Фатих Бирол във видеото: