Twitter разочарова Уолстрийт

Инвеститорите негативно настроени за бъдещето на Twitter

11:52 | 28 октомври 2015
Автор: Магдалена Иванова
Twitter IPO - първично публично предлагане на New York Stock Exchange (NYSE)
Twitter IPO - първично публично предлагане на New York Stock Exchange (NYSE)

Акциите на Twitter Inc. (NYSE: TWTR) се сринаха в последния час от търговската сесия в Ню-Йорк с 13%, след като компанията обяви корпоративните данни за тримесечието приключило на 30 септември.

Разочарованието дойде от броя на новите потребители и слабите очаквания за последните три месеца на годината. Инвеститорите се надяваха на по-високи печалби за акциите си.

Компанията обяви общия брой на активните потребители на месечна база от 320 милиона за третото тримесечие, което е с 11% повишение спрямо същия период през миналата година и повишение от 4 милиона, в сравнение с 316 милиона през предходното тримесечие.

Базираната в Сан Франциско компания отчете приходи от продажби на стойност 569 млн. долара, което е увеличение с 58% на годишна база спрямо същия период от миналата година. Данните надхвърлиха очакванията на анализаторите от 559.6 млн. долара.

Печалбата на акция е 0.10 долара за третото тримесечие на 2015 г. в сравнение с 0.01 долара за акция за същия период през миналата година.

Нетната загуба е на стойност 132 млн. долара, в сравнение с нетна загуба от 175 млн. долара за същия период миналата година.

Промени в мениджмънта

Първият ход на Джак Дорси, който бе назначен за главен изпълнителен директор на Twitter по-рано този месец, бе да намали разходите, като съкрати 336 работни места и даде 1/3 от притежаваните от него акции на служители от компанията.

Въпреки трудния старт на Дорси инвеститорите ще търсят отговори за това как новият директор възнамерява да предотврати спада на активните потребители. Twitter все пак остава най-популярното място за събиране на известни личности, политици и журналисти, които изпращат и споделят свои послания. Въпреки това се засилват мненията, че Twitter може да се превърне в незначителна социална мрежа.

Негативни прогнози

Прогнозите за четвъртото тримесечие отново са сравнително мрачни. Очаква се компанията да отчете приходи от 695 до 710 млн. долара - далеч по-сдържан резултат от очакванията на анкетираните от Bloomberg анализатори за 741.6 млн. долара, става ясно от публикуваните след края на сесията финансови резултати.

Конкуренция

Twitter добави общо 4 милиона нови потребители през третото тримесечие, като конкурентът Facebook е със значително по-внушителни цифри, като активните потребители, добавени от компанията, са над 49 милиона за второто тримесечие.

На фона на 320 милиона активни потребители за Twitter, най-голямата социална мрежа Facebook има повече от 1 милиард регистрирани потребители.

 

Реакция на пазара

Дългосрочно акциите на Twitter отбелязват спад с 41% от 52-седмичния връх от 53.49 долара за акция, въпреки че възстановиха част от загубите, когато акциите на компанията достигнаха през септември ниво, близо до първичното публично предлагане от 26 долара за акция.

 

Акциите на Twitter се сринаха приблизително с 13% или с 4.04 долара до 27.30 долара за акция в след борсовата търговия във вторник 27 октомври. Въпреки негативното настроение на инвеститорите, новият директор остана оптимист.

"Ние продължаваме да виждаме силни финансови резултати през това тримесечие", каза Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Twitter.