Пет важни неща, в които централните банкери в Англия превъзхождат своите колеги

18:30 | 24 юни 2024
Автор: Мохамед А. Ел-Ериан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че правителството на Сунак не се поколеба да си припише заслугите за връщането на инфлацията в Обединеното кралство до 2% след като три години тя беше значително по-висока от целта, Английската централна банка се оказа особено резервирана, въпреки че в страната сега има по-малък ценови натиск от Франция, Германия и САЩ. Отчасти тази скромност отразява опасенията, че до края на годината темпът на инфлация може отново да се повиши.

Но има и културен аспект. Банката е склонна да бъде скромна, когато изтъква постиженията си, въпреки че те са водещи в практиката на централните банки и въпреки че някои от тях вече са възпроизведени от други централни банки. Звучи странно? Не би трябвало. Ето пет начина, по които Банката е надминала много други през последните години:

Като начало, тя първа призна, че е било грешка да опише рязкото покачване на инфлацията през 2021-22 г. като преходно, и бързо сподели публично оценката си за това какво е довело до погрешното описание

Второ, Банката се справи умело с критичния риск от финансови неуредици през периода на Лиз Тръс, като същевременно ограничи опасността свързана с моралния риск. Със сигурност няма да забравя, когато изправена пред хедж фондовете, които упорито отказваха да закрият на загуба свръхзадлъжнелите си позиции, управителят Андрю Бейли остана непоколебим и напомни на фондовете в онзи прочут вторник, че изключителната финансова подкрепа на Банката ще приключи в петък - и това се случи, а фондовете се отдръпнаха

Трето, вместо да дава сигнали за фалшива прецизност, както многократно прави Федералният резерв чрез своята точкова диаграма, Банката ясно показва необичайната несигурност, с която трябва да се борят хората, които определеят политиката в наши дни. Посланието се подсилва допълнително от публикуването на резултатите от гласуването на Комисията по парична политика, висшия орган за определяне на политиката, което неведнъж е включвало членовете на комисията да не гласуват единодушно

Четвърто, Банката не се поколеба да възложи външен преглед на моделите и подхода си за прогнозиране, въпреки че грешките в прогнозите не бяха по-сериозни от тези на други големи централни банки. Резултатът от този преглед беше публикуван и обсъден по време на пресконференция.

И накрая, тя е единствената голяма централна банка в развития свят, която има външни назначения във висшия си комитет за определяне на политиката, съзнавайки важността на когнитивното разнообразие и ролята му в борбата с опасното групово мислене.

Моля, не ме разбирайте погрешно. Не твърдя, че Английската централна банка е съвършена. Тя също е правила грешки в този необичаен икономически, финансов и политически свят, в който живеем. И все пак тя е по-добра от другите, включително по отношение на своята честност, смирение и готовност да се учи от грешките си.