Защитните мерки на Франция срещу крайната десница започват да се разпадат

Партията на Льо Пен води в социологическите проучвания във Франция 

18:45 | 17 юни 2024
Автор: Аня Нусбаум, Сами Адгирни,Жордан Бардела
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лидерът на крайнодясната партия "Национален сбор" Марин Льо Пен добави изненадващи нови поддръжници преди парламентарните избори във Франция, тъй като традиционните норми, които предпазват националистическите групи от властта, се разпадат. 

Един от най-изтъкнатите френски евреи заяви, че би обмислил да гласува за Льо Пен, а не за алианса от леви партии, който се очертава като неин основен опонент. Една от бившите говорителки на Макрон заяви, че ако бъде изправена пред същия избор, по-скоро би се въздържала, отколкото да гласува срещу крайната десница, като се позова на предполагаеми антисемитски коментари на крайнодесния лидер Жан-Люк Меленшон.

В стремежа си да подкрепи центъра френският президент Еманюел Макрон реши да не издига кандидати на повече от 10% от местата, преценявайки, че умерените представители на дясноцентристката или лявата партия биха имали по-големи шансове.

Целта е "да се избере кандидатът, който е най-републиканският и най-демократичният", заяви бившият министър-председател Едуар Филип в понеделник по радио RMC.

В продължение на поколения френската върхушка имаше негласно споразумение, което не позволяваше на крайнодесните партии да се доближат до лостовете на управлението. Но през седмицата, откакто Макрон разпусна Народната асамблея, неговите опоненти от целия политически спектър водиха трескави преговори, за да сключат съюзи, които да увеличат максимално шансовете им на вота в два тура, който приключва на 7 юли. 

Това създаде възможност за крайната десница.   

Ако "Национален сбор" на Льо Пен успее да увеличи преднината си в социологическите проучвания и да затвърди мнозинството си, това ще представлява основно предизвикателство за лидерите на Европейския съюз, които се събират в Брюксел в понеделник, за да обсъдят как да засилят борбата с изменението на климата и да затвърдят отговора си на руската агресия.

Процесът на избор на кандидати приключи в неделя и остави партията на Макрон "Ренесанс" под атака както от ляво, така и от дясно, и на далечното трето място в проучванията.  

Политическата несигурност и нарастващата вероятност следващото правителство да прокара скъпоструващи мерки за публичните финанси изплашиха инвеститорите. Държавните облигации бяха в основата на разгрома, като премията, която инвеститорите изискват, за да притежават 10-годишни френски облигации спрямо германските облигации, отбеляза най-големия седмичен скок в историята.

Разпродажбите изтриха 258 млрд. долара от пазарната капитализация на френските фирми през миналата седмица. Акциите на банките Societe Generale SA, BNP Paribas SA и Credit Agricole SA - всички големи държатели на държавен дълг - загубиха по над 10%. Загубите позволиха на Обединеното кралство да изпревари Франция като най-голям пазар на акции в Европа. 

Задачата на Льо Пен се улеснява от нарастващата радикализация на част от френската левица и от неудобния съюз между групи, вариращи от крайнолявата "Непреклонна Франция" до по-умерените социалисти. Това би могло да подкопае т.нар. републикански фронт, при който основните партии винаги биха обединили сили, за да победят крайната десница.

Политическата група на Макрон е решила да не издига кандидати в 65 избирателни района, за да разчисти пътя на други партии, които имат по-големи шансове да преградят пътя на крайната десница и на нов ляв съюз, заяви в понеделник премиерът Габриел Аттал. По-специално, те няма да издигнат кандидат срещу бившия президент социалист Франсоа Оланд, който се кандидатира в историческия си избирателен район Кореаз.  


Партията на Льо Пен води в социологическите проучвания във Франция 

Основните партии от френската левица прескочиха партията на Макрон в социологическите проучвания, като създадоха крехък съюз от партии, в чийто център е Меленшон, харизматичният лидер на крайнолявата група "Непреклонна Франция". Техните предизборни обещания, представени миналата седмица, ще разрушат наследството на Макрон от икономически реформи и ще насочат страната към сблъсък с Европейския съюз по отношение на фискалната политика. 

Като прибавим и историята на Меленшон, който използва антисемитски изрази, това означава, че гласуването за Новия народен фронт е непосилно за много центристи. 

Дори Макрон отказа да каже за кого би гласувал, ако трябва да избира между Льо Пен и Меленшон. Бившата говорителка на правителството му Оливия Грегоар заяви в неделя, че ще се въздържи.

"Не мога да гласувам за човек, който описва ситуацията с антисемитизма във Франция като остатъчна", каза Грегоар пред RTL в неделя. "Това е непосилно за мен, невъзможно е." 

Обвиненията в антисемитизъм висят над Меленшон от 2013 г. насам, когато той обвини социалистическия министър на икономиката Пиер Московиси, че не "мисли по френски", а е "международен финансист", предизвиквайки клишето за еврейския банкер. По това време Меленшон заяви, че не е знаел, че Московиси е евреин.

Серж Кларсфелд, еврейски историк, известен с борбата си за привличане на нацистите към отговорност, заяви в събота пред LCI, че ще гласува за движението на Льо Пен, а не за това на Меленшон, тъй като то има "антисемитски подтекст и насилствен антиционизъм".

Със сигурност Новият народен фронт е крехко обединение и членовете му прикриват редица дълбоко вкоренени различия в стремежа си да избегнат фрагментиране на левия вот, така че той все още може да бъде подкопан от публични борби през двете седмици до първия тур на гласуването. 

В неделя, в опит да стабилизира алианса, Меленшон заяви, че е готов да позволи на някой друг да стане министър-председател, ако Новият народен фронт спечели мнозинство. Протеже на Меленшон, който преди това е бил осъден за домашно насилие, също се оттегли от изборите в неделя след ответна реакция от страна на другите партии в алианса. 

В понеделник, когато кампанията ще премине на по-висока предавка, Льо Пен и нейните съюзници се опитват да се възползват от това развитие, като се обърнат към основните избиратели, настоявайки, че може да им се има доверие по отношение на икономиката. 

"Ще възстановя реда по улиците и в публичните сметки", заяви лидерът на "Националния сбор" Жордан Бардела пред телевизия "Франс 3". Льо Пен заяви, че Бардела ще бъде министър-председател, ако успее да сформира мнозинство. 

Според прогнозите на социологическите компании Националното обединение вече е напът да се превърне в най-голямата партия в долната камара на парламента - перспектива, която предизвика тревога сред инвеститорите, международните партньори на Франция и част от френската общественост. 

В събота десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на цяла Франция, за да се противопоставят на позицията на Льо Пен по отношение на правата на човека, околната среда и икономиката. 

Националното обединение все още не е представило подробно политическите си предложения, но заяви, че ще намали данъците върху продажбите на горива и енергия на стойност около 20 млрд. евро и обеща да си върне контрола върху енергийната политика от ЕС. Освен това обещава да намали пенсионната възраст до 60 години и да увеличи заплатите на някои държавни служители. 

"Финансовите пазари всъщност не разбират проекта на Националното обединение", заяви Льо Пен пред Le Figaro. "Те са чули само карикатурата на нашия проект. Когато прочетат за него, го намират за доста разумен."