Google и AI - "добър слуга, но ужасен господар". Как човек да не стане безвъзвратно тъп?

Прехвърлянето на собствената ни памет и познание на Google и изкуствения интелект рискува да ни направи по-глупави и по-податливи на дезинформация (включително на грешки, допускани от изкуствения интелект)

21:20 | 30 май 2024
Автор: Крис Брайънт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изкуственият интелект е убедил много хора, че трябва радикално да променим образованието.

Сега, когато чатботовете могат бързо да извличат информация и да отговарят на сложни въпроси, защо да се мъчим да запомняме исторически факти или цитати? Не трябва ли вместо това да учим децата да мислят критично и да решават проблеми, а основната работа да оставим на компютрите?  

В тези аргументи има проблем: за да мислят творчески, хората се нуждаят от знания. Прехвърлянето на собствената ни памет и познание на Google и изкуствения интелект рискува да ни направи по-глупави и по-податливи на дезинформация (включително на грешки, допускани от изкуствения интелект).

Не съм лудит*. Мисля, че е невероятно, че благодарение на интернет разполагаме с толкова много информация, а ChatGPT и други ботове могат да действат като лични наставници, които, ако се използват разумно, могат да затвърдят знанията, като отговорят на всичките ни въпроси. 

Разбирам също така защо хората могат да смятат, че това е обезценило способността да се рецитира сонет на Шекспир или периодичната таблица (или да се учи за изпита за адвокати или CFA, в този смисъл) и важното сега е да се знае къде да се намери информация.

И все пак способността да се припомнят факти е незаменима в ерата на търсачките и големите езикови модели и не съм единственият, който вярва в това.

В едно основополагащо есе, публикувано през 2000 г., две години след основаването на Google, американският педагог Е. Д. Хирш, който не е навършил пълнолетие, оборва аргумента, че винаги можем просто да потърсим нещата. „В когнитивната психология съществува консенсус, че за да придобием знания, са необходими знания“, пише той. „Да, интернет ни предостави огромно количество информация на една ръка разстояние. Но за да можем да използваме тази информация ... трябва вече да притежаваме запас от знания.“

Идеите на Хирш вдъхновяват консервативното правителство да преработи образователната система на Англия през последните 14 години, за да насърчи по-„богата на знания“ учебна програма: Например, до 9-годишна възраст учениците по математика вече трябва да запомнят таблиците за умножение до 12.

Не може да се пренебрегне възможността едно правителство на торите, отговорно за твърд Brexit, също да е сгрешило по отношение на заучаването (въпреки че относителното подобрение на английските образователни показатели в международните класации предполага друго). И със сигурност може да се обсъжда какви факти трябва да запомнят децата.  

Въпреки това основният извод на Хирш, че общите знания осигуряват един вид „умствено скеле“ и ни правят по-умни (и по-добри граждани), изглежда очевиден; предварителните знания ни помагат да усвояваме повече от това, което научаваме, и осигуряват гориво за творческо мислене.

„Способността „просто да потърсиш в Google“ зависи до голяма степен от това, което човек е съхранил в дългосрочната си памет“, заяви влиятелният бивш министър на училищата в Обединеното кралство Ник Гиб в реч през 2021 г. Това означава, че грамотността и математическата грамотност остават жизненоважни дори сега, когато компютрите могат да смятат и пишат текстове по-бързо от нас. 

Предложението, че трябва да аутсорснем паметта си, за да „освободим“ ограничено пространство за по-креативно мислене, се основава на погрешно схващане, пише Никълъс Кар в „Плитчините“. Благодарение на своята пластичност центърът за дългосрочна памет на мозъка може да се разширява (както установиха учените, когато изследваха лондонски таксиметрови шофьори).

„Когато започнем да използваме мрежата като заместител на личната памет, заобикаляйки вътрешните процеси на консолидация, рискуваме да изпразним умовете си от техните богатства“, пише Кар.

Да станем зависими от интернет или от изкуствения интелект е лоша идея, защото работната ни памет е способна да обработва само няколко нови елемента едновременно, напомня ни Дейзи Христодулу, автор на книгата „Седем мита за образованието“, в скорошно есе. Така че, ако се сблъскаме с твърде много нова лексика или информация, ние се претоварваме, което влошава способността ни да учим. 

Всъщност търсенето на информация в Google често води до това, че по-късно не можем да си я припомним - или защото мозъкът ни е приучен да мисли, че не е необходимо да я запомня, или защото интернет, мобилните телефони и социалните медии разсейват вниманието ни, или и двете. Освен това е вероятно да надценяваме интелигентността си, като приемаме знанията, намерени в интернет, за свои собствени. 

(Единственият ефективен начин, който съм открил, за да си припомням академични статии и доклади, намерени в интернет, е да ги разпечатам, да ги маркирам с химикал и да си водя многобройни бележки.)

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е, че т.нар. когнитивно разтоварване засилва зависимостта от технологиите, което може да обясни защо някои компании за изкуствен интелект сега искат от нас да ни предоставят още повече информация, като една от тях дори призовава хората да „прегърнат забравата“.

Разбира се, от векове Касандрите оплакват вредното въздействие на технологиите, докато технооптимистите посочват джобния калкулатор като един от примерите за оборудване, което улеснява определени задачи, но не превръща мозъците ни в каша. Но както се отбелязва в тази неотдавнашна статия, публикувана в Frontiers in Psychology, калкулаторите имат ограничена функционалност, докато чатботовете с изкуствен интелект обхващат много по-широк когнитивен диапазон „от общи познания, решаване на проблеми, емоционална подкрепа до творчески задачи“.  

Ако учениците започнат да разчитат на машините не само да извличат факти, но и да мислят вместо тях, това може да се отрази не само на паметта: Познанието и креативността също могат да атрофират. Някогашното постоянно повишаване на коефициента на интелигентност, известно като ефекта на Флин, започна да отслабва в няколко държави, макар че причините за това се обсъждат.

Правителствата все още са в начален етап на обмисляне на ролята на изкуствения интелект в образованието. Сигурен съм, че ще има ползи, които ще увеличат човешкото обучение, докато някои от отрицателните ефекти, които описах, могат да бъдат смекчени. Но не е необходимо да изобретяваме колелото наново: В епохата на конспиративните теории и дезинформацията е още по-важно ние, хората, да имаме солидна представа за основните факти.

---------

Лудитите са социално движение от XIX век на английските производители на текстил, които протестират, често унищожавайки механизирани тъкачни станове, обявявайки се срещу промените, предизвикани от промишлената революция. Смятат, че тези промени ги оставят без работа и променят начина им на живот.