Защо сме толкова изтощени, ако прекарваме повече време в леглото?

Една от възможните причини: Националният институт по здравеопазване съобщава, че от 50 до 70 милиона души страдат от нарушения на съня. Най-често срещаното от тях е безсънието

19:51 | 22 май 2024
Автор: Ф.Д. Флам
Снимка: pexels
Снимка: pexels

Американците са започнали да спят повече от когато и да било през последните 20 години, сочи ново проучване за начина, по който използваме времето си. Но почакайте - ново проучване на Gallup, Inc. твърди, че сме по-стресирани и спим по-малко. Може ли и двете заглавия да са верни?

По-внимателният поглед показва, че пандемията е предизвикала сеизмична промяна в използването на времето при някои от нас, но не е променила дългогодишния национален проблем със съня. Хората с най-изтощителната работа, която убива съня, не получиха никакъв бонус за съня след пандемията. Други прекарват повече време в леглото, но не го оползотворяват.

Двете проучвания измерват донякъде различни неща. Данните, които показват, че спим повече, са от Американското проучване за използване на времето, проведено от Бюрото за трудова статистика и Бюрото за преброяване на населението. То изисква от извадка от хора да опишат какво правят през целия ден.

По време на пандемията тези данни показаха значително увеличение на броя на професионалните и офисните работници, които работят от дома си. А хората, които работят от вкъщи, спят около 30 минути по-късно сутрин и имат повече сън като цяло, казва Виктория Върнън, икономист в SUNY Empire State. Тенденцията за работа от дома е помогнала средният нощен сън на американците да се увеличи с 10 минути между 2019 и 2022 г. Това ускори устойчивото увеличаване на времето за сън, което датира от 2003 г. насам.


Американците прекарват повече време в леглото/Средните часове, прекарани в сън през седмицата

За тези, които са започнали да работят от дома си по време на пандемията, част от допълнителното време за сън е било отделено от времето, което преди това са отделяли за подготовка и пътуване до работа, което отнема средно 89 минути на ден за работещите извън дома.

Новото проучване на Gallup задава по-директни въпроси на хората относно съня и стреса и показва внезапна промяна, която не се наблюдава в другото проучване - след пандемията хората са станали по-малко доволни от качеството и количеството на съня, който получаваме. През 2023 г. 57 % от американците са заявили, че ще се чувстват по-добре, ако спят повече, в сравнение с 43%, които са смятали така през 2013 г.


Американците стават по-недоволни към съня, който получават/Отговорите на въпроса "Получавате ли достатъчно сън и бихте ли се почувствали по-добре, ако спите повече часове?"

Още по-тревожно е, че броят на децата, които получават по-малко от пет часа, е нараснал до 20% в сравнение с около 15% през предходните години. (Експертите по съня твърдят, че повечето от нас се нуждаят от поне седем час


Все повече американци спят пет или по-малко часа/Отоговорите на въпроса:"Колко часа спите средно?"

Една от възможните причини: Националният институт по здравеопазване съобщава, че от 50 до 70 милиона души страдат от нарушения на съня. Най-често срещаното от тях е безсънието, казва Ренске Лок, специалист по медицина на съня в Станфордския университет, което е свързано със стреса и психичните проблеми. Данните на Gallup показват, че стресът е по-висок, отколкото е бил през последните 30 години, като почти половината от анкетираните заявяват, че често изпитват стрес. Проблемите с психичното здраве също са се увеличили от 2020 г. насам.

Може би част от промяната може да се открие в други промени в използването на времето, свързани с Covid. Хората също така са започнали да прекарват повече време пред екрани, например, които могат да прекъснат съня, ако се използват твърде близо до времето за лягане. А повече време, прекарано в самота, може да допринесе за предизвикателства, свързани с психичното здраве, като стрес и депресия, които могат да прекъснат съня.

Матиас Баснер, експерт по съня в Университета на Пенсилвания, казва, че увеличеното използване на фитнес тракери също така кара хората да осъзнаят проблеми със съня, за които не са подозирали. Това кара някои от тях да попаднат в порочен кръг на безсъние.

Притесненията, че спите твърде малко, могат да създадат обратна връзка, казва Лок от Станфорд. „В момента, в който не можете да заспите, си казвате: „О, Боже мой, много искам да заспя, но не мога да заспя“, каза тя. Това е нещо, което много от нас са изпитвали в нощта преди голяма презентация или състезание. Когато се случва често, Баснер казва, че специалистите го наричат „ортосомния“.

Но работата, казва Баснер, все още е най-голямото препятствие пред съня ни. Хората се нуждаят от определено време, за да се отпуснат и да релаксират по различни начини, така че налагането на допълнителни часове на служителите идва от времето им за сън.

Работата на смени често принуждава хората да се опитват да нарушават естествените цикли на съня на тялото си. Циклите на съня ни зависят не само от това колко време сме били будни, но и от времето на деня, казва Лок. За повечето хора нощните смени, ротационните смени или непредсказуемите смени са несъвместими с човешкия циркаден ритъм.

Според ново проучване, публикувано в PLOS One, работата извън обичайната схема от 9 до 17 ч. се отразява дългосрочно на психическото и физическото здраве на хората. В проучването са използвани данни за здравето, съня и работния режим на 7000 души, родени през 60-те години на миналия век, като се започне от 22-годишна възраст и се продължи през следващите 30 години. Тези, които са прекарвали най-много време на нощни смени или на „променливи“ смени, са били най-склонни да съобщят за влошаване на психическото и физическото си здраве, когато навършат 50 години.

За хората с ротационни или непредсказуеми смени е трудно да получат достатъчно количество и качество на съня, казва водещият автор на проучването Уен-Джуи Хан, професор в Силвърското училище за социална работа в Ню Йорк. Същите тези хора често имат нископлатена работа с малко придобивки - и здравните последици от тези фактори не могат да бъдат разграничени. Това са шофьори на камиони, касиери и различни работници, които поддържат нашата 24-часова икономика. Те не са получили никакъв бонус за сън от тенденцията за работа от вкъщи - въпреки че именно те се нуждаят най-много от допълнителен сън.

Учените се радват, че хората приемат сериозно опасностите от недоспиването, но казват, че не бива да го приемаме толкова сериозно, че да губим съня си заради него.