Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Сънят - виртуалната реалност, която мозъкът създава, за да усвоява умения

доц. Кирил Терзийски, Транслационна невронаука в катедрата по Патофизиология в "МУ Пловдив", Футуризъм 28.03.2024г.

21:35 | 28 март 2024
Обновен: 15:25 | 3 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През последните 100 години хората са започнали да спят средно с час и половина по-малко на денонощие, което повишава честотата на много заболявания, а хроничното недоспиване води дори до състаряване на организма. Процесите, които протичат в тялото и мозъка са свързани с възстановяване на организма, регулация на повечето му функции, растеж на мускулите, борба с бактерии и изчистване на самия мозък от от активната работа по време на будност. Сънищата също имат важна функция за човека, защото помагат на мозъка да се справи със силно емоционални ситуации, както и да усвои по-добре нови дейности. Това заяви доц. Кирил Терзийски от катедрата по Патофизиология в "МУ Пловдив", в предаването „Футуризъм“ с водещ Антон Груев.

Най-важните процеси, регулират съня са два - циркаден ритъм, който се регулира от деня и нощта, и другият свързан със самия сън като време от денонощието, което възстановява мозъчната функция, каза доц. Терзийски. 

Стимуланти като кафето и алкохола влияят зле на съня, защото не позволяват на мозъка да си почине истински.  

Кафето може сериозно да влоши качеството на съня в зависимост от своето количество и време на прием. Трябва да спрем приема на напитки с кофеин поне 7-8 часа преди да легнем. Алкохолът действа негативно, въпреки че след консумация заспиваме по-лесно.

Доцент Терзийски обясни, че кафето е конкурентен инхибитор на аденозина. Неговата молекулата се свързва с рецептори, които се свързват с аденозина, като маркер за активната работа на мозъка. Колкото по-активно сме изпълнявали някаква мисловна дейност, толкова повече аденозин се натрупва, което е сигнал, че трябва да си починем или да заспим, за да се възстанови мозъкът.

С кафето заблужаваме мозъка, че не се е натрупал достатъчно аденозин, това ни държи будни, съответно от гледна точка на поддържане на съня това изиграва лоша шега, защото няма достатъчно аденозинови молекули, които да се свържат с рецептори в даден момент, а след това като отмине действието на кафето и се събудим, се случва точно обратното. Сънят ще бъде насечен от така наречените пробуждания вследствие на ободряващите ефекти от кафето.

Относно хроничното недоспиване, събеседникът посочи, че за последните 100 години хората са започнали да спят с между час и час и половина по-малко на денонощие, което оказва сериозно негативно влияние.

Сънят е важен за поддържане на здрав имунитет, възстановяване на тялото, мускулния растеж, функциите на паметта и обработката на емоциите. И всяка една от тези функции ще пострада, когато не си доспиваме.

Доцент Терзийски каза, че хроничното недоспиване води до скъсяване на специални израстъци наречени теломери.

Когато имаме хронично намаляване на количеството сън това води до скъсяване и на така наречените теломери. Това са крайни участъци от хромозомите, които съдържат нашето ДНК и които са отговорни за процеса на стареене".

Какво представляват осъзнатите сънища? Какво се случва с мозъка и паметта по време на сън и защо не си спомняме сънищата си?

Целия коментар гледайте във видеото.

В предаването вижте още: Съвместен екип учени от университета Дзянсу и Харвардския университет, предлага обещаващо решение за битката с вирусните инфекции, изследователи от Йейлския университет са открили, че бременността състарява клетките, но раждането може да има подмладяващ ефект,  учени са направили революционно откритие в разбирането на автоимунните заболявания. За първи път два алгоритъма с изкуствен интелект са разговаряли помежду си, учени са открили ясна връзка между човешката дейност и затоплянето на океана

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.