Екстремните пазарни колебания надделяват на фона на горещата икономика и петрола

Пазарът на Златния часовник, на който се надяват инвеститорите, може да не се окаже реалност

10:00 | 7 април 2024
Автор: Изабел Лий, Лу Уанг, Деница Цекова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стабилното покачване на пазарите беше прекъснато от участък с разтърсваща волатилност, тъй като трейдърите подсказаха, че апетитът им към горещите икономически данни е ограничен.

Въпреки че петъчното рали на акциите спести на инвеститорите най-лошата седмица от 2022 г. насам, то сложи край на поредица от екстремни пазарни движения. В понеделник и вторник акциите и облигациите осъществиха най-лошия си синхронизиран спад за годината, а в четвъртък се наблюдаваше най-големият обрат на ралито на S&P 500 от август насам. Борсово търгуваният фонд, проследяващ дългосрочните съкровищни облигации, претърпя най-лошата си седмица от октомври насам, тъй като доходността на 10-годишните облигации достигна най-високата си стойност от повече от четири месеца.

Вместо опасенията за рецесия, виновни за това бяха солидните доклади за откритите работни места и фабричното производство, както и скокът на петрола, които породиха съмнения, че Федералният резерв има възможност да намали лихвените проценти в скоро време. 

Според Торстен Слок, икономист от Apollo Global Management, който неведнъж е предупреждавал, че ръстът на цените на активите е в разрез с целите на централните банкери, новият проблем за биковете е въздействието на самите пазари върху икономиката.

"Попътният вятър от облекчаването на финансовите условия надделява и неутрализира повишенията на лихвените проценти от миналата година", заяви в телефонно интервю Слок, който през март не прогнозира понижения на лихвите през тази година. "Не е изненадващо, че икономиката отново се ускорява и следователно лихвените проценти ще трябва да останат по-високи".

Oil Feed
Седмично отстъпление. Фиксираната доходност и акциите отбелязват най-тежките синхронизирани загуби от октомври насам

Широкото рали сред активите, което добави 13 трилиона долара към финансовото богатство от октомври насам, изглеждаше по-колебливо тази седмица, тъй като инфлационното безпокойство отново се появи, а петролът сорт Brent се покачи над 90 долара за барел. Поредният солиден доклад за работните места в петък, придружен от неочаквано разширяване на производството, предизвика ястребово преоценяване на облигациите. Търговците сега отлагат залозите за това кога Фед ще започне да намалява лихвите до септември, като намаляват шансовете за юни или юли. 

Индексът ICE BofA MOVE, който проследява очакваните сътресения при американските облигации чрез опции върху лихвени суапове, се отлепи от двегодишно дъно и прекъсна шестседмичния спад. 

На фондовия пазар се появиха едва доловими промени в поведението на инвеститорите, които отбелязаха промяна, след като трейдърите прекараха месеци в купуване на понижения и влагане на бичи опции. В четвъртък, когато S&P 500 изтри 0,8% ръст, за да приключи сесията с над 1% по-ниско, индексът Cboe Volatility, измерващ цената на опциите, известен като VIX, скочи до най-високата си стойност от ноември насам.

"Очевидно пазарът започва да се тревожи за това какво ще направи Фед", заяви Рафаел Туин, ръководител на отдела за стратегии на капиталовия пазар в Tikehau Capital. "Пазарът на Златния часовник, на който се надяват инвеститорите, може да не се окаже реалност."

Oil Feed
VIX достига най-високите си стойности от ноември насам. Индексът на волатилността на Cboe се покачва, докато S&P 500 се колебае

В очите на контрарианците, които наблюдаваха как печалбите на активите се разпространяват в рискови кътчета - от криптовалути до акции на мемори, мащабното отстъпление е закъсняло. Подкрепени от оптимизма, че Фед ще успее да приближи инфлацията до целта си от 2%, без да потиска растежа, през първото тримесечие в ETF-и с фиксирана доходност и акции бяха вложени 176 млрд. долара свежи пари, което е над два пъти повече спрямо година по-рано, сочат данни на Bloomberg Intelligence. 

А индексът Levkovich на Citigroup Inc., който проследява множество данни - от настроенията на дребно до търговията с опции и позиционирането на фондовете - наскоро навлезе в територията на еуфорията за първи път от повече от две години.

Настроенията сами по себе си може да не са достатъчна причина за обръщане на печалбите от акциите. Но тъй като бичият лагер се пренаселва, слабите позиции могат бързо да бъдат унищожени. Хедж фондовете, например, засилиха мечите залози срещу отделни акции, като късите продажби нараснаха с най-бързия темп от шест месеца насам, според данни от основното брокерско звено на Goldman Sachs Inc. 

Към опасенията се прибавя и хорът от политици, включително председателят на Фед Джером Пауъл, които сигнализират, че не бързат да понижават лихвените проценти. Най-голямо внимание привлече председателят на Фед на Минеаполис Нийл Кашкари, който - макар и да не гласува за паричната политика през тази година - все пак успя да повдигне вежди, като заяви, че понижаването на лихвените проценти може изобщо да не е необходимо през тази година, ако напредъкът по отношение на инфлацията се забави. В петък президентът на Фед на Далас Лори Логан заяви, че е твърде рано да се обмисля намаляване на лихвените проценти, позовавайки се на неотдавнашните високи стойности на инфлацията.

"Това определено е среда, в която "доброто е лошо", - каза Майкъл О'Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading. "Въпреки че председателят Пауъл заяви, че последните горещи инфлационни и икономически данни не "променят съществено общата картина", има известна промяна. Още няколко горещи данни вероятно ще наклонят този баланс и ще изтласкат очакванията за намаляване на лихвените проценти по-далеч."