Конфискация на $300 млрд. руски пари чрез "Закон Навални" - послание на езика на Путин

Конфискуването на 300 млрд. долара руски пари и наричането им "Закон за Навални" ще изпрати послание, което Путин разбира, но банките настояват Великобритания да затегне правилата при изземването на руски активи

19:00 | 24 февруари 2024
Автор: Катрин Грифитс, Кити Доналдсън, Филип Олдрик
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международните банки предупредиха правителството на Обединеното кралство, че трябва да установи правни принципи, преди да натисне бутона за конфискация на руски активи за милиарди лири, в противен случай рискува да предизвика потенциални сътресения в световната финансова система и да изложи институциите на съдебни искове. 

Мащабните международни санкции, наложени след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., замразиха редица активи, включително около 300 млрд. долара, собственост на руската централна банка. Сега, на втората годишнина от инвазията, глобална кампания на политици и активисти изисква активите да бъдат конфискувани, а приходите да бъдат изпратени в Киев.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и колегата му от Обединеното кралство Дейвид Камерън са сред тези, които призовават за конфискация, докато политическите лидери в Европейския съюз са по-предпазливи. Около две трети от 300-те милиарда долара на руската централна банка са блокирани в базираната в Белгия клирингова къща Euroclear.

Тази предпазливост се потвърждава от някои представители на финансовата индустрия, които заявиха пред Bloomberg, че искат засилващата се политическа реторика да се превърне в международно координирани мерки, за да се гарантира, че всички конфискации са законни. Някои банкери и юристи в Обединеното кралство предупреждават, че конфискациите на активи на високо равнище рискуват да навредят на репутацията на Лондон като международен финансов център и могат да предизвикат въпроси относно върховенството на закона. 

Очаква се Камерън да представлява Обединеното кралство на среща, организирана от френския президент Еманюел Макрон в Париж в понеделник, за да обсъди подкрепата за Украйна, на която може да бъде повдигнат въпросът за конфискацията на активи. Но не се очаква голям напредък преди срещата на лидерите на Групата на седемте в Италия през юни, заявиха хора, участващи в дискусиите.

Приоритет за банките е някаква форма на правна защита или обезщетение срещу евентуални бъдещи искове, заведени от Русия срещу отделни финансови институции, участващи в конфискацията на активи, заявиха запознати с въпроса. Те отказаха да бъдат идентифицирани при обсъждането на частни разговори. 

В петък САЩ затегнаха санкциите си срещу Москва след смъртта в ареста на руския дисидент Алексей Навални миналата седмица.

"Всички казаха, че искат да накажат Путин за убийството на Навални с действия като 500 нови санкции в САЩ. Това няма да промени мнението на Путин", каза Бил Браудър, бивш инвеститор в Русия, превърнал се в критик на Кремъл. "Конфискуването на 300 млрд. долара руски пари и наричането им "Закон за Навални" ще изпрати послание, което той разбира."

Пълният размер на руските активи във Великобритания не е известен, но опозиционният лейбъристки депутат Крис Брайънт заяви миналата година, че около 26 млрд. паунда от активите на централната банка са във Великобритания, но част от тях може да се държат в Euroclear.

Длъжностни лица от няколко британски правителствени отдела проучват плановете за изземване на активи, вариращи от имоти, притежавани от олигарси, до пари в техните банкови сметки. Но във фокуса на най-голямото внимание е централната банка на Русия. Алтернативно предложение на конфискуването на активите е да се емитират облигации, като средствата се използват като обезпечение, което също се обсъжда.

Друг сценарий - който набира популярност сред банките и в ЕС - е да се отделят лихвените плащания, натрупани по иззетите активи, и да се предадат на Украйна, като активите останат непокътнати. 

Намирането на работещ за всички вариант ще изисква трансгранично сътрудничество, както и участието и съгласието на САЩ, заяви един от запознатите с дискусиите във Великобритания. И това може да се превърне в проблем за този, който спечели общите избори по-късно тази година, добави въпросният източник.

Според Чарлз Киноул, доскорошен председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз в Камарата на лордовете на Обединеното кралство, голяма част от тежката работа по детайлите на всяко договорено действие вероятно ще се падне на Координационния механизъм за прилагане на законодателството на Г-7, който помогна за синхронизирането на санкциите на различните държави срещу Русия. 

Финансовите институции заявиха пред депутатите и държавните служители, че всяка стъпка за конфискуване на парите ще изисква ясна одитна следа, която да покаже, че средствата са отишли в Украйна, и да направи процеса стабилен и прозрачен. Те също така призоваха правителството да вземе предвид евентуалния натиск върху ликвидността на банките, който може да се дължи както на внезапни искания за предаване на парите, така и на това, че други чуждестранни инвеститори, обезпокоени от конфискацията на активите, ще решат да изтеглят собствените си средства, добавиха хората.

Много банкери смятат, че най-работещият план е да се използват натрупаните лихви, а не да се опитват да вземат основните парични средства. ЕС постави основите на такъв подход с въведения този месец закон, който изисква от притежателите на конфискувани пари да отделят печалбите. По оценки на ЕС през следващите четири години по този начин към Украйна могат да бъдат насочени около 15 млрд. евро (16,2 млрд. долара). 

"Ние и нашите партньори от Г-7 многократно сме подчертавали, че задълженията на Русия по силата на международното право са ясни: тя трябва да плати за щетите, които е причинила на Украйна", заяви говорител на Службата за външна политика и развитие. "Обединеното кралство остава напълно ангажирано да работи със съюзниците си за преследване на всички законни пътища, по които руските активи могат да бъдат използвани в подкрепа на Украйна."