Богатствата на четирима милиардери зависят от победата на Моди в Индия

Шепа магнати ще оформят икономиката на Индия във важната изборна година - и след това

17:07 | 7 януари 2024
Автор: Анди Мукерджи
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Има голяма вероятност през 2024 г. в Индия, която все още е икономика с по-нисък среден доход, да има не един, а двама сантимилиардери.

Понастоящем политическите анализатори са единодушни, че министър-председателят Нарендра Моди ще запази властта на тазгодишните парламентарни избори. В такъв случай очаквайте по-нататъшно консолидиране на богатството в ръцете на Мукеш Амбани, най-богатия бизнесмен в Азия, и Гаутам Адани, най-близкия му съперник - потвърждение на това, което Арвинд Субраманиан, бивш икономически съветник на администрацията на Моди, определи като „2А вариант на заклеймения капитализъм“ в Индия, в който на частния сектор като цяло не може да се има доверие, пише анализаторът Анди Мукерджи за рубриката Bloomberg Opinion. 

Но макар че двамата - Амбани и Адани - ще бъдат най-внимателно наблюдаваните магнати, те няма да са единствените. Tata Group, разтегнат конгломерат, контролиран чрез благотворителни тръстове от 86-годишния почетен председател Ратан Тата и стоманения магнат Саджан Джиндал, чиято майка, Савитри Джиндал, е най-богатата бизнес дама в Азия, и имате четирите стълба на националния отбор. Това, което ги отличава от останалата част от India Inc., е способността им да се ангажират с големи, сложни и дългосрочни проекти, като същевременно поддържат бизнес целите си в широк синхрон с лозунгите на правителството на Моди за самостоятелност и „Make in India“.

Естествено, най-голямата опасност от това да се позволи на шепа бизнес групи - дори да се насърчи - да се развиват агресивно в нови области и да разширяват контрола си върху големи части от икономиката, е крайната концентрация на власт и богатство.

Но и нормите за влизане в един ексклузивен клуб не могат да бъдат твърде лесни. След като обеща „самостоятелна Силициева долина“ в родния щат на Моди - Гуджарат, Анил Агарвал от Vedanta Group досега се е борил да създаде 28-нанометрова фабрика. Тайванският му партньор Foxconn напусна съвместното предприятие през юли. Това се случва, когато правителството, отчаяно желаещо Индия да произвежда собствени полупроводници, поема половината от разходите за такива фабрики. Сега базираната в Лондон минна компания на Агарвал е заета да убеждава притежателите на облигации да приемат по-дълги срокове за изплащане, за да остане на повърхността при тежкото дългово бреме.

Голяма част от свръхзадлъжнелия корпоративен сектор на страната от 2014 г. загина през последното десетилетие. По-малкият брат на Мукеш Амбани, Анил, когото Dassault Aviation SA избра за местен партньор, когато Моди даде на френската фирма поръчка за 36 изтребителя в началото на първия си мандат, заяви пред лондонски съд през 2020 г., че нетното му състояние е нулево.

Ето защо по-малкият национален отбор помага. След като стана първият индийски производител на iPhone, Tata Group може да се окаже по-надежден избор за бавното изкачване на страната в глобалната верига за създаване на стойност в областта на електрониката. Конгломератът съживява и Air India Ltd., губещия национален превозвач, който спечели в приватизационна сделка през 2021 г. Когато през февруари Air India обяви поръчка за 470 самолета - потенциално най-голямата в историята на авиацията - правителството получи ценен дипломатически инструмент, за да създаде имидж на страната като все по-силен купувач.

По подобен начин Adani, най-големият пристанищен оператор в Индия, сега изглежда важен партньор - както за Ню Делхи, така и за Вашингтон - в противодействието на китайската офанзива „Belt-and-Road“. През януари миналата година, когато състоянието му беше атакувано от нюйоркски продавач на къси позиции, 61-годишният мъж позира пред камерите заедно с министър-председателя Бенямин Нетаняху в израелското пристанище Хайфа, което беше дошъл да купи за 1,2 млрд. долара. През ноември американска правителствена агенция обяви финансиране в размер на 553 млн. долара - най-голямата си досегашна инвестиция в инфраструктура в Азия - за дълбоководния контейнерен терминал West Container Terminal на Adani в Коломбо, Шри Ланка, стратегически важен излаз на Индийския океан.

Има и чиста енергия. Ню Делхи се опасява, че отказът от изкопаеми горива може да го направи прекалено зависим от китайското оборудване. Джиндал, председател на JSW Steel Ltd., най-големият производител на стомана в страната, иска да помогне. След като обеща да създаде електрически автомобил от най-висок клас, той наскоро закупи 35% дял в съвместно предприятие с китайската SAIC Motor Corp. За марката MG Motor на SAIC става все по-трудно да остане независима в Индия, като се има предвид интензивното наблюдение на китайските предприятия от страна на местните власти. Но за да може 64-годишният Джиндал да се впусне в автомобилната индустрия, той първо трябва да се справи с правните проблеми, които се появиха след обявяването на сделката. Бизнесменът е разследван от полицията, след като жена го обвини в сексуално посегателство - твърдение, което той отрича.

Правните и регулаторните проблеми на Adani, свързани с предполагаемо манипулиране на цените на акциите, нарушаване на правилата за листване и неразкрити сделки със свързани лица, са предимно в огледалото за обратно виждане. Последният му ход е да влее свеж капитал във възобновяемата енергия, където вече е производител номер 1 в страната. Що се отнася до близостта с Моди, която Адани твърди, че никога не е използвал, за да получи нечестно предимство, само изненадваща победа на ръководения от Конгресната партия алианс от опозиционни партии може да я постави под въпрос. Въпреки това инвеститорите почти са изключили този риск, след като партията на министър-председателя спечели ключови избори в северните щати на Индия по-рано през декември. Акциите на Adani Enterprises скочиха с 25% за два дни. За първи път капитализацията на целия индийски пазар нарасна до 4 трилиона долара.

Това дава представа какво може да се очаква, ако Моди спечели трети мандат. Ако приемем, че политическият пейзаж не се е променил, това, което инвеститорите ще искат от националния отбор през 2024 г., е рецепта за създаване на стойност. 66-годишният Амбани трябва да пусне на борсата своите телекомуникационни и търговски подразделения, да поеме контрола върху индийските медийни активи на Walt Disney Co. и да започне търговско производство в новата си фабрика за соларни модули. Tata ще трябва да покаже, че може да се справи със скъпата си амбиция за супер приложение и да обърне Air India към по-добро. Джиндал ще трябва да докаже, че личните му юридически проблеми няма да попречат на разширяването - не само в областта на електрическите автомобили, но и в цимента и пристанищата, където неговите интереси могат да се сблъскат с тези на Адани.

Най-видимото начинание на Adani през 2024 г. ще бъде спорното преустройство на голям бедняшки квартал в Мумбай. Съгласно сделката бъдещите небостъргачи в търговската столица може да се наложи да платят милиарди долари за неговия проект. Строителите роптаят, но инвеститорите на Adani нямат търпение касите да зазвънят.

Сега, когато Адани се е отървал от атаката на продавачите на къси позиции, която срина стойността на акциите на инфраструктурната му империя с две трети в началото на миналата година, двамата са на близко разстояние един от друг в световната класация за богатство - нетната стойност на Амбани от 96 млрд. долара го изпреварва само с 12 млрд. долара. С осигурената политическа писта за заклеймяване на капитализма единият или и двамата скоро могат да станат сантимилиардери. И то в страна, в която 800 милиона души все още зависят от безплатната храна, предоставяна от правителството, за да се издържат.