Моди и Байдън обявяват сделки в областта на отбраната и чиповете

Джоди Шнайдър, Bloomberg

20:42 | 23 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Да направиш обръщение пред американския конгрес а голям дипломатически жест, но освен това имаше и пресконференции, премиерът Моди отговаряше на въпроси. Какви изводи си направихте?

Да, имаше известна парадност, но това беше и необичайно: повечето индийски премиери не дават пресконференции. Това е първото официално посещение на премиера Моди и едва третата официална вечеря по време на президентството на Байдън. Това сложи край на един ден изпълнен с параден блясък и официална дипломация, разбира се. Едно от нещата, които искат да установят са търговските договори, от които да произтекат търговските и военни взаимоотношения и по тях се водиха доста дискусии в този ден.

Но на втори план стоят някои проблеми като проблемите с човешките права. Някои членове на демократическата партия не присъстваха на съвместната сесия именно заради тези проблеми. Разбира се, остава и големият въпрос за позицията на Индия спрямо Украйна и Русия. Те продължават усилено да купуват руски петрол и не подкрепят непременно САЩ и западните съюзници по въпроса за Украйна.