Ще успее ли Моди да промени световния ред

Суди Ранджан Сен, Bloomberg, Ню Делхи

14:49 | 6 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Индия иска да промени глобалния ред, да стане лидер на Глобалния юг.

Да, това е идеята на премиера Моди и това е външната му политика. Вероятно причината Индия да поеме по този път е първо, нейното географско положение. На бреговете на Индийския океан, съсед на агресивен Китай и на фона на залеза на Русия. Агресията на Китай изненада всички по света.

Индия се опитва да заеме средна позиция. Външният министър Джайшанкар се опита да добре обясни наскоро и каза, че Индия е между Изтока и Запада и Севера и Юга. Така иска да се позиционира страната в бъдеще.

Вие описахте много труден баланс. Те се опитват да са приятели с всички едновременно. Но на срещата на върха има една важна фигура, която отсъства. Си Дзинпин. Той никога не е пропускал среща на върха на като президент.

Да, това е голям удар по личните амбиции на премиера Моди, още повече, че става по време на индийското председателство. Страната винаги е било много амбициозна за това.

Индия задълбочи работата в организацията, добави няколко нови вертикали в Г-20. Но отсъствието на Си Дзинпин е оспорване на авторитета на страната. Лидерът на втората най-голяма икономика на света няма да дойде.

Все още Индия се опитва да омаловажи това отсъствие и казва, че всяка страна решава кой ще я представлява. И че няма значение кой е дошъл. Важно е какъв стандарт поддържа съответната страна.

Но никой не може да отрече, че в известен смисъл това наистина е удар по Г-20, защото нито президентът Си Дзинпин идва, нито президентът Путин ще дойде. Той вече го каза.

Така че да, двама големи лидери отсъстват.

Какво ще стане накрая? Моди ще получи ли каквото иска? След като комюникето от срещата е вече под въпрос.

Комюникето изглежда трудно за постигане заради различните търкания, които виждаме.

Цялата външна политика на Индия – да е приятел на Русия и на САЩ и съюзниците, да търси критична технология от САЩ и съюзниците – това всичко работи много добре. Но не е никак лесно.

Това е много труден баланс. Още нещо може да се обърка – потенциално нападение на Тайван. Това би поставило на много сериозно изпитание външната политика на Индия.