Какво казват руски блогъри за украинската контраофанзива?

Украйна е сформирала около девет отряда за контранастъпление

19:00 | 9 юни 2023
Автор: Марк Чемпиън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новите украински танкове и бойни машини, отговарящи на стандартите на НАТО, се появяват на снимки от бойното поле в момент, когато според военни анализатори дългоочакваната контраофанзива на Киев е в ход. Произведени в Германия танкове "Леопард" и американски бойни машини "Брадли", които се придвижват към град Токмак в окупирания юг на Украйна, се появяват на снимки, публикувани от руски военни блогъри, които изглеждат истински, според Osint Defender, онлайн изследователска група с отворени източници, която заяви, че е определила географското местоположение на снимките и е проверила за признаци дали снимките са били манипулирани.

Кадрите са взети от видеоклип на руското министерство на отбраната, на който се вижда как колона от машини се придвижва в действие и поне една е унищожена. Oryx, друга онлайн група, която прави списък на загубите на техника от двете страни, добави към списъка си първия танк „Леопард“ 2A4.

"Украинската контраофанзива започна", казва Бен Бари, старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания в коментар, изпратен по имейл. "От 4 юни украинските сили атакуват по протежение на фронтовата линия. Целта е да се притиснат руските сили на място и да се търсят слаби места."
Украйна разчита атаката да прогони руските сили от по-голяма част от територията ѝ и да затвърди подкрепата на съюзниците си като отблъсне натиска от някои други столици за мирни преговори. Правителствата на САЩ и Европа са предоставили десетки милиарди долари за оръжия и обучение на украинските войски, които се подготвят да се изправят срещу руската армия, която от месеци се окопава в отбранителни позиции.

Според европейски служител все още не е ясно дали украинските операции са в центъра на основна атака или са насочени към разкриване на слаби места в руската отбрана.

Украинските сили са постигнали известен напредък в южната част на страната тази седмица, но загубите на техника също са значителни, заяви служителят, говорейки при условие на анонимност поради деликатността на въпроса. Широко разпространено е мнението, че Киев ще се опита да раздели зоната, която в момента е окупирана от Русия на две части, прекъсвайки жизненоважни линии за снабдяване и комуникации за войските на Москва в Крим.

"Контраофанзивата вероятно няма да се разгърне като една голяма операция", заявиха от Института за изследване на войната в четвъртък. "Тя вероятно ще се състои от много действия на многобройни места с различен размер и интензивност в продължение на няколко седмици". Базираният във Вашингтон аналитичен център заяви, че в началната фаза може да има най-много щети за украинската страна.

Най-малко няколко руски военни блогъри продължават да предупреждават, че напредъкът на Украйна не се признава от официалните лица в Москва.

Началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов докладва на президента Владимир Путин в четвъртък, че украински сили с численост около една бригада, са атакували през нощта, но не са успели да пробият руската отбрана, според изявление на руското Министерство на отбраната. Тези твърдения не могат да бъдат проверени официално.

По-рано през седмицата министерството публикува видеоклип, който според него показва как руски хеликоптери унищожават танк "Леопард", но по-късно независими анализатори заявиха, че кадрите показват, че те са ударили трактори и друга селскостопанска техника.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви в четвъртък, че се водят боеве в южната част на страната и около източния град Бахмут, но не даде допълнителна информация.

Внедряването на голям брой на танковете "Леопард" и "Чалънджър 2" или на бойните машини на пехотата като "Брадли" и германските "Мардери", които Украйна получи през декември, би било ясен сигнал за започващо контранастъпление, смята Бари от института за стратегически изследвания.

Той заяви, че ако се потвърдят, съобщенията на руските военни блогъри от околностите на Токмак , означава, че поне един от новосформираните и оборудвани украински отряди вече е започнал борбата.

"Русия планира да води линейни отбранителни сражения от окопни линии, използвайки етапи от препятствия, като при натиск се оттегля на по-дълбоки отбранителни позиции", каза Бари. "Основната неизвестна е доколко Русия разполага с надеждни резервни състави, които могат да реагират на украинските удари, за да блокират или контраатакуват."

Украйна е сформирала около девет отряда за контранастъпление. "Всичко тепърва започва", заяви Иван Попов, командир на 58-ма руска армия, в канала на Министерството на отбраната в Телеграм. "Ще се подготвим."