Съживяването на IPO пазара е несигурно след мрачната 2022 г.

Китай и Близкият изток - отличници през тази година, не успяха да компенсират спадовете, поведени от САЩ

20:13 | 20 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Най-голямата суша от световната финансова криза насам обзема пазара на първични публични предлагания (IPO), а банкерите не очакват възстановяване скоро, пише Bloomberg.

Комбинацията от ускоряваща се инфлация и повишения на лихвените проценти навреди на оценките на фондовия пазар и подкопа апетита на инвеститорите към кандидатите за IPO с висок растеж. Само 207 милиарда долара са набрани тази година от листвания - 68% по-малко спрямо миналата година - тъй като повишените обеми в Китай и Близкия изток не успяха да компенсират сушата на пазара в САЩ.

„Необходими са две неща, за да се възобнови IPO пазарът: стабилност около инфлацията и предвидимост относно повишаването на лихвените проценти“, заяви Едуард Бюн, Goldman Sachs. Според него, след като инфлацията достигне пик и има яснота относно лихвите – което вероятно ще се случи през второто тримесечие на следващата година, ще настъпи раздвижване на пазара.

Глобалните IPO-та

Глобалните IPO-та се насочват към най-големия си спад от финансовата криза насам. Графика: Bloomberg 

Понижението при листванията тази година е най-лошото, откакто стойностите на IPO-тата се свиха със 73% през 2008 г., показват данни на Bloomberg. Слабите резултати са регистрирани след бума през 2021 г., когато върховете на фондовата борса и манията за листвания на компаниите със специално предназначение (SPAC) в САЩ доведоха до IPO-та за безпрецедентните 655 милиарда долара. Оттогава насам обаче удар претърпяха технологичните компании с високи оценки, които не успяват да намерят път към рентабилността, заедно с потребителски-ориентираните дружества, които страдат заради ускорението на инфлацията.

Не помага и фактът, че много от миналогодишните звезди на IPO пазара се представят слабо. Средно оценките на дебютантите на американския пазар през 2021 г. се понижават с 19% след излизането им на борсата. Сред тях е и някога много привлекателният стартъп от сектора на електромобилите Rivian Automotive, чийто акции поевтиняват с почти 70%.

Сушата в САЩ

Американският пазар е сред най-засегнатите след спадовете в сделките със SPAC компании, които иначе задвижваха ръстовете през 2021 г. Обемите на листванията в размер на 24 милиарда долара са най-ниските от 1990 г. насам и бележат спад от 93% спрямо 2021 г.

IPO-тата в

IPO-тата в САЩ са набрали 23,9 милиарда долара тази година - най-малко от 1990. Графика: Bloomberg 

Двата пазара, които се представиха добре през 2022 г. – Китай и Близкият изток – вероятно ще продължат да го правят, смятат банкери, въпреки че азиатската нация наблюдава скок на заразените с Covid-19, докато премахва ограниченията за овладяване на пандемията, а падащите цени на петрола се дърпат надолу фондовите пазари на страните от Персийския залив.

„Като се има предвид, че китайското правителство разхлабва регулациите в сектора на имотите и виждаме ясна тенденция за облекчаване на ограниченията срещу Covid, очакваме възстановяване на пазара“, посочва Манди Джу, UBS Group.

Компаниите в континентален Китай се противопоставиха на продължаващата криза в имотния сектор и политиката на страната за нулев Covid, като набраха рекордните 92 милиарда долара от IPO-та тази година, докато тези в Близкия изток набраха почти 23 милиарда долара.

Перспективите

И все пак малцина очакват бързо съживяване на IPO пазара.

„Очакваме да видим бавно нормализиране на IPO пазара през следващата година“, заяви Гарет Маккартни, UBS. САЩ вероятно ще бъдат първите, които ще се възстановят и там има ранни признаци за това, добавя той. Сред IPO-тата, за които инвеститорите следят тази година, са на собственика на Fortnite Epic Games, гиганта за доставки Instacart и търговеца на дребно на спортно облекло Fanatics.

Европа ще последва след това, смята Маккартни, въпреки че възстановяването на Азия ще се основава на повторното отваряне на Китай, а не на посоката на инфлацията.

„Очакваме листванията през следващата година да се осъществят на стъпки, вероятно още през първото тримесечие, но IPO пазарът ще бъде отворен само за няколко сектора“, смята Андреас Бернсторф, BNP Paribas SA. Според него в особено добра позиция са компаниите от сектора на възобновяемите енергийни източници и занимаващите се с технологии в тази сфера.

Очакванията са в Китай да бъдат регистрирани множество сделки през следващата година, докато в Близкия изток Abu Dhabi National Oil вече избра банките, които да ръководят IPO-то на бизнеса ѝ с природен газ през следващата година, а това може да се окаже едно от най-големите листвания на местния пазар.

В Лондон банкерите и регулаторите работят усилено, за да привлекат местните технологични компании, особено след като SoftBank реши да листне британския дизайнер на чипове Arm в Ню Йорк.