Идват тежки времена - суровините се изстреляха нагоре през новото тримесечие

Следващата седмица се очаква с притаен дъх, защото ще бъдат получени множество данни за перспективите

18:50 | 7 октомври 2022
Автор: Алекс Лонгли,Майкъл Хирцер,  Джеймс Пул
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Суровините започнаха четвъртото тримесечие със стил, като цените са на път да постигнат най-доброто седмично представяне от март насам, след като ОПЕК+ се договори да намали доставките на петрол. През следващата седмица ще бъдат получени множество сигнали за перспективите през останалата част от годината и през 2023 г., преди сезонът на отчетите да започне с пълна сила. 

В областта на енергетиката акцентите включват прогнозите на Международната агенция по енергетика и Организацията на страните износителки на петрол, тъй като инвеститорите оценяват перспективите за търсенето, енергийната криза в Европа и въздействието на санкциите върху потоците в Русия. На пазарите на зърнени култури Министерството на земеделието на САЩ разкрива важната си актуална информация за състоянието на посевите. Освен това протоколът от септемврийската среща на Федералния резерв за определяне на лихвените проценти, който се очаква в сряда, и данните за инфлацията в САЩ в четвъртък ще определят дебата за лихвените проценти, което може да повлияе на цените на златото.

Ето някои от основните елементи, които инвеститорите трябва да проследят през следващата седмица, като вниманието ще бъде насочено и към борбата по река Мисисипи с намаляването на водните нива; завръщането на Китай в битката след едноседмична пауза; и ключови данни от Азия за най-консумираното в света олио за готвене. В края на седмицата ще видим сериозно поскъпнал бензин, като цените в Калифорния са на прага на рекорд.

Неопределеността
В момента петролният пазар е толкова натоварен с несигурност, че дори министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви тази седмица, че никога не е срещал подобна ситуация, разсъждавайки, след като ръководеното от ОПЕК+ намаляване на доставките доведе до рязък скок на цените. Поради това търговците ще очакват влиятелните месечни доклади през следващата седмица от Международната агенция по енергетика и Организацията на страните износителки на петрол, за да получат така необходимите улики за облика на нещата, които предстоят. Анализът на МАЕ ще бъде представен в четвъртък, един ден след като картелът публикува своето становище.

Commodities Roared

Най-голямото притеснение от страна на търсенето са перспективите за глобалния растеж, тъй като централните банки затягат политиката, което вреди на потреблението на енергия. От страна на предлагането пазарът ще търси всякакви данни за това колко голям може да бъде ударът по руските доставки, когато санкциите на ЕС срещу потоците влязат в сила през декември. След залпа от страна на ОПЕК+ Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley представиха оптимистични прогнози за края на годината, като предположиха, че цените могат да възвърнат 100 долара за барел.

Зърнени запаси
В момент, когато се появяват опасения за изнасяне на земеделски продукти от Украйна и за глобалната рецесия, която свива търсенето на зърно, Министерството на земеделието на САЩ публикува последните си оценки на реколтата в сряда. В края на септември агенцията зашемети пазарите с доклади, показващи по-малки от очакваните запаси от пшеница и царевица в САЩ, както и по-големи от прогнозираните запаси от соя.

Commodities Roared

Тези констатации ще бъдат включени в доклада за октомври, известен като WASDE. Въпреки че сушата е свила производството на царевица в САЩ, все още не е ясно с колко точно. Сушата, която изчерпва нивата на водата в река Мисисипи, повишава цените на товарните баржи, което допълнително оскъпява американската царевица. Скъпата реколта и ограниченото предлагане могат да накарат Министерството на земеделието на САЩ да намали прогнозите за износа на САЩ. Анализаторите очакват средно USDA да намали оценката си за добивите от царевица в САЩ. Всяко намаление на добивите или размера на реколтата ще предизвика нестабилност, тъй като запасите все още са ограничени.

Мисисипи
В криза, напомняща проблемите, които засегнаха могъщата европейска река Рейн по-рано тази година, търговията по вода по река Мисисипи страда, тъй като сушата намалява дебита. Жизненоважният воден път на САЩ превозва ключови стоки от сърцето на Америка до крайбрежието на Мексиканския залив, а на някои места нивото на водата вече е толкова ниско, че баржите засядат, което води до забавяне на движението на плавателните съдове. Тъй като не се вижда облекчение, ситуацията може да се влоши през следващата седмица.

Commodities Roared

Големите баржни линии се отказват от спот бизнес, тъй като се борят да посрещнат търсенето на зърно, метали и други суровини, за които вече са сключени предварителни договори. Това е обезпокоително развитие за превоза на стоки от речния басейн, който произвежда 92% от селскостопанския износ на страната, особено през сезона на жътвата. Реката е основна артерия за износ на зърнени култури, а петролът, торовете и вносната стомана също преминават през части от водния път.

Растителни масла
Рязкото поскъпване на маслата за готвене помогна за достигането на рекордни стойности на световната инфлация при хранителните продукти през март, но сега най-после се появи облекчение. Реколтата от рапица в Канада се възстанови, а реколтата от соя, която се засажда в момента в Бразилия, най-големия производител, се очаква да достигне рекордно високи стойности. Следващата седмица търговците ще насочат поглед към Азия, където запасите от палмово масло в Малайзия, производител № 2, ще достигнат най-високото си ниво от почти три години насам, показват оценки на индустрията. Данните ще бъдат представени във вторник.

Commodities Roared

Съживяването е точно толкова благоприятно, защото перспективите за доставките на слънчогледово масло от разкъсваната от войната Украйна остават ужасни. Заради руската инвазия земеделските производители са прибрали едва 20% от засетите със слънчоглед площи, което е наполовина по-малко от миналата година. Съществуват и опасения, че Кремъл може да затегне условията за украинския експортен коридор в Черно море, когато той бъде подновен следващия месец.

Китай
Пазарите в суровинната сила Китай отварят отново в понеделник след едноседмична почивка, тъй като инвеститорите се подготвят за ключовия конгрес на Комунистическата партия. Преди събитието, което ще започне на 16 октомври, ще има няколко насоки за състоянието на най-голямата азиатска икономика и какво означава това за търсенето на суровини. Във вторник МВФ публикува своята прогноза за световната икономика, която може да обърне внимание на забавянето на растежа в страната, разходите, свързани с политиката на Пекин "Covid нула", проблемите на пазара на недвижими имоти и евентуално възможностите за стимулиране.

Докато банките се занимават с намаляване на прогнозите си за БВП, премиерът Ли Къцян заяви наскоро, че китайската икономика се е стабилизирала през третото тримесечие и последните три месеца на годината ще бъдат ключови за възстановяването на страната. Допълнителна информация ще бъде представена в петък, когато ще бъде публикувана първата партида търговски данни за септември, включваща данни за потоците от желязна руда до соя.

Горива
Калифорнийските шофьори са нащрек, тъй като цените на горивата в бензиностанциите отново достигат рекордни стойности. Цените на дребно са близо до достигане на нов исторически връх за втори път тази година. Средната цена на бензиностанциите заплашва да надхвърли рекордните 6,438 долара за галон от средата на юни, според данни на автомобилния клуб ААА.

Цените на бензина обикновено падат след края на летния туристически сезон, но ограничените доставки по западното крайбрежие поддържат цените високи. Запасите са най-ниски от десетилетие насам. Калифорния е склонна към по-високи цени, тъй като щатът е разделен от Скалистите планини от енергийните центрове на крайбрежието на Мексиканския залив и Средния Запад.