Трейдърите, които просто искат да оцелеят, държат 5 трлн. долара в кеш

Кешът отново е привлекателен на фона на трурболентната за всички пазари 2022 г.

10:44 | 2 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите на всички пазари – от фондовия през облигационния до крипто – търсят убежище от предизвиканата от Федералния резерв буря, която почти не остави незасегнат клас активи. Те намират утеха в отдавна пренебрегван ъгъл на пазара – парите, пише Bloomberg.

Инвеститорите са натрупали 4,6 трилиона долара във взаимни фондове на паричния пазар в САЩ, докато свръхкъсите облигационни фондове в момента държат около 150 милиарда долара. И обемите растат. Паричните средства регистрираха входящи потоци от 30 милиарда долара в седмицата до 21 септември, сочат данни на EPFR Global. Въпреки че някога това убежище не предлагаше практически никаква доходност, огромната маса сега печели около 2%, като някои инвестиции плащат 3%, 4% или повече.

Тази внезапна промяна е една от причините трейдърите да не бързат да насочват капитала си към по-рискови активи, въпреки че цените им са на многогодишни дъна. Другата е, че играчите на пазара осъзнаха, че Фед едва ли скоро ще спре да увеличава лихвените проценти в опит да овладее инфлацията. Това оставя кешът като предпочитан актив, на който би могло да се заложи, докато приключат сътресенията.

„Не мисля, че е време да бъдем герои“, коментира Барбара Ан Бърнард, основател на хедж фонда Wincrest Capital. „Причината, поради която държа толкова много кеш, е, че просто искам да оцелея и да приключа годината на плюс. Средата ще бъде трудна за известно време“, обяснява тя.

Повишаването на

Повишаването на лихвите прави кеша отново привлекателен. Графика: Bloomberg 

Два до четири процента може да не изглеждат много на пръв поглед, особено когато инфлацията достига осем процента.

Но в свят, в който облигациите са на мечи пазар, американските акции поевтиняват с над 22% за годината и Фед ясно сигнализира, че е готов да постави спирачки на икономиката, за да постави цените под контрол – тези няколко процентни пункта на положителна възвръщаемост изглеждат все по-апетитни.

„Повечето от участниците на пазара виждат, че засега парите носят доходност от 4% - така че решават просто да заложат на кеша, докато макросредата не се изясни“, коментира Анвити Бахугуна, Columbia Threadneedle Investments. „Това, което не се знае, е колко дълго Фед ще продължи да увеличава лихвите. Докато нямаме тази яснота, хората не искат да рискуват“, коментира той.

Експертът посочва, че вече добавя акции и облигации към портфолиото си след последните разпродажби – част от дългосрочната ѝ стратегия на фона на очакванията ѝ, че инфлацията скоро ще започне да се охлажда.

Инвеститорите държат

Инвеститорите държат трилиони долари във фондове на паричните пазари въпреки срива на фондовата борса. Графика: Bloomberg 

Фондовете на паричните пазари, банките и други са толкова заредени с кеш в наши дни, че насочват рекордни суми към механизма за обратно изкупване на Фед (RRP) – краткосрочен инструмент, който след последното увеличение на лихвите със 75 базисни пункта през миналата седмица, носи доходност от 3,05%.

Налице са още 18 трилиона долара в депозити в американски търговски банки, показват данни на Фед. Всъщност американските банки разполагат с около 6,4 трилиона долара излишна ликвидност или излишни депозити спрямо заемите – повишение спрямо нивото от 250 милиарда долара през 2008 г.

Въпреки че голяма част от тези пари са в чекови и спестовни сметки, които имат много по-малка доходност от тази на фондовете на паричния пазар – това е свидетелство както за отражението на огромното количество стимули, раздадени по време на пандемията, така и за нерешителността на хората да ги инвестират.

Нарастващата разлика между това, което банките плащат за депозитите, и това, което предлагат фондовете на паричния пазар, привлече вниманието на централните банкери в САЩ. Те отбелязаха, че паричните фондове вероятно ще привлекат повече входящи потоци, което допълнително насърчава използването на механизма за обратно изкупуване.

Доходността на

Доходността на паричните пазари расте, заедно с основните лихви. Графика: Bloomberg

От друга страна наличието на всички тези пари означава, че има много кеш, готов да предизвика вълна от покупки, ако настроенията на пазара се подобрят или цените на активите се понижат до нива, които са твърде привлекателни, за да бъдат пропуснати.

Бил Айгън, JPMorgan Asset Management, вече е нащрек за възможности. 

Той е намалил риска на портфейла си през тази година и е увеличил позициите си към кеш до 74-процентен дял към края на август – повишение спрямо 65-процентния дял от началото на юни. През последните месеци той разпродава ипотечни облигации и твърди, че 14% от портфейла му са насочени към краткосрочни облигации от инвестиционен клас с плаващ лихвен процент. 

Айгън, който контролира 9,3 милиарда долара за фонда и общо 11,2 милиарда долара, някога е насочвал 75-процентен дял от портфейла си към облигации с висока доходност. Той обаче очаква спредовете да се разширят допълнително, преди да разгърне отново кеша, който държи.

„Катализаторът ще бъде налице, когато хората осъзнаят, че инфлацията няма да изчезне и мечтите им Фед да започне да понижава лихвите не се сбъдват“, твърди Айгън.