Пандемията подсили конкурентоспособността на безконтактното плащане спрямо кеша

Димитър Продански, член на управителния съвет на Management Financial Group, Tech21 - Fintech - Insuretech - 10.10.2021

20:10 | 10 октомври 2021
Обновен: 22:25 | 10 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Дискусия за застрахователният сектор и финтех секторът по време на пандемия и след нея, дигитализацията и киберсигурността обсъдиха компании и надзор в поредното специално събитие от поредицата Tech21, излъчено по Bloomberg TV Bulgaria на 10 октомври 2021г. с водещ Петър Илиев от Money.bg

Пандемията предизвика първоначално ускорено развитие на дигитализацията в сферата на плащанията. Това развитие до голяма степен се дължи на усилията на международните платежни системи Mastercard и Visa. Te, заедно с местните играчи във финансовия сектор, като това са най-вече банките, работиха развитието на безконтактните плащания. Това заяви Димитър Продански, член на управителния съвет на Management Financial Group, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

“На първо място видяхме увеличаване на броя на терминалните устройства, които приемат безконтактни плащания, както и задължително издаване на финансови инструменти, които подържат тази функция от страна на издателите на платежни инструменти.” 

Продански посочи, че в България вече има и банкомати, които приемат безконтактни трансакции с карта, което елиминира риска от забравяне на картата в банкомата. Това намали времето, което отнема да се направи едно плащане, което повиши конкурентоспособността на безконтактните транскации спрямо кеша. Това е важно за страна като България, където кешовата част от икономиката е доста голяма. 

“Видяхме и въвеждането и на допълнителна защита при плащанията в интернет. От миналата година стана задължително двуфакторна идентификация на платеца. Всички издатели трябва да предлагат такава през мобилното устройство, което предполага и биометрична идентификация.”

Още информация за събитието и експертите вижте тук