Скромният управленски опит на Мелони може да е пречка на политическата сцена на Италия

Първите екзитполове се очакват след края на гласуването в 23:00 ч. римско време в неделя, а резултатите ще бъдат публикувани през нощта

19:00 | 25 септември 2022
Автор: Киара Албанезе,Марко Бертаче
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Италианските избиратели се очаква да издигнат Джорджия Мелони за премиер в неделя, което ще я направи първата жена и първият крайно десен министър-председател на страната, откакто тя е република.

Мелони, лидер на партията " Италиански братя", е фаворит за спечелване на парламентарните избори начело на дясна коалиция, според проучванията на общественото мнение, публикувани преди периода на затъмнение.

Въпреки че в последно време политическите маневри за съставяне на правителство след вота се влачат средно 45 дни, победителите няма да имат време за губене. Инвеститорите и чуждестранните партньори наблюдават внимателно, тъй като третата по големина икономика в еврозоната е засегната от руската инвазия в Украйна, рязкото покачване на цените на енергията и повишаването на лихвените проценти. 

Мелони неколкократно се опита да успокои опасенията, че ще оспори правилата на Европейския съюз, предназначени да контролират дефицита, или ще застраши близо 200 млрд. евро от възстановителните фондове на блока, като се опита да предоговори някои от условията. Всяка промяна в проевропейската позиция на Италия може да изостри опасенията за колосалното дългово бреме на страната. 

Първите екзитполове се очакват след края на гласуването в 23:00 ч. римско време в неделя, а резултатите ще бъдат публикувани през нощта. Алиансът на Мелони включва Матео Салвини от антиимигрантската Лига и Силвио Берлускони от дясноцентристката "Форца Италия". 

Преговорите за формиране на нова администрация ще се състоят, след като Италия проведе първите в историята си избори през есента - период, в който правителствата трябва да изготвят проектозакон за бюджета, който да бъде одобрен до края на годината. 

Успокоителните послания на Мелони поддържат рисковата премия на Италия на ниско ниво. Спредът между италианските и германските държавни облигации - барометър за риска на дълга - се е увеличил само с 15 базисни пункта от 19 юли насам - ден преди напускащият премиер Марио Драги да обяви оставката си. 

Малък опит
Скромният управленски опит на Мелони обаче може да утежни предстоящото предизвикателство. 

"Вероятността "Италиански братя" да оглави следващото правителство на Италия е много голяма", заяви Мартина Кароне, политически анализатор в YouTrend. "За инвеститорите всяко правителство, което тя ще състави, ще бъде по-малко надеждно в сравнение с отиващото си, но това е и причината, поради която тя ще направи всичко възможно, за да действа."

Сред първите стъпки при формирането на новата администрация ще бъдат консултациите с партиите, ръководени от Серджо Матарела, чиято задача е да избере кандидат-премиер преди парламентарното гласуване, за да се провери подкрепата на мнозинството. Новият парламент, чийто състав е намален до 200 сенатори и 400 депутати от долната камара, ще се събере на 13 октомври, за да избере председатели на двете камари.

"В средата на октомври ще видим как изглежда химията в дясната коалиция", заяви в петък пред телевизия Bloomberg Франческо Галиети, политически анализатор в Policy Sonar в Рим. "Защото искаме да видим как Мелони се справя със Салвини и Берлускони, кой ще стане председател на Сената, кой ще стане председател на Камарата на представителите, това ще бъде добър индикатор."

Политическата програма на Мелони включва плосък данък, въпреки че тя не е съгласна със съюзниците си относно нивото, на което трябва да бъде определен. Тя също така ще се стреми да защити италианските компании от чуждестранни поглъщания и ще се противопостави на разширяването на правата на ЛГБТ и гражданските права.

Към политическата несигурност се прибавя и фактът, че не е ясно доколко коалицията на Мелони ще получи голямо мнозинство в парламента поради сложната избирателна система на Италия. Според някои прогнози преди периода на информационното затъмнение десният блок би могъл да спечели мнозинство от две трети от местата в двете камари на парламента, което е достатъчно, за да се промени конституцията на Италия. 

Бившият премиер Джузепе Конте отбеляза рязък ръст на своето антисистемно Движение "Пет звезди" в последните налични социологически проучвания, подкрепен от обещанието за запазване на т.нар. граждански доход - обезщетение за безработица, което намира отзвук в южната част на страната.

"Макар да е много малко вероятно дясната коалиция да не постигне мнозинство от депутатски места, съществува значителна несигурност относно разпределението на гласовете в рамките на коалицията", написаха Марко Протопапа и Адитя Чордия от JPMorgan в коментар до клиенти на 21 септември. Един лош резултат на Лигата на Салвини ще му даде "скромна сила за преговори".

Голямо мнозинство на десния блок с близо две трети от местата би могло да бъде "негативна изненада за пазарите", което би довело до "увеличаване на риска от хаотично правене на политика и неправилна комуникация". заяви JPMorgan.