Невероятният скок на фондовия пазар заплашва да се превърне в разпад

Големият отскок на акциите се дължи на инвеститорите, които се стараят да отбягват акциите

16:45 | 12 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Никой не очакваше това да се случи и сега всички искат да участват - това е краткото описание на начина, по който невероятният скок на фондовия пазар заплашва да се превърне в разпад. Хедж фондовете намалиха акциите си, взаимните фондове се насочиха към паричните средства и дори труднодостъпните търговци на дребно ограничиха радостта си, като лишиха пазара от продавачи и създадоха обстановка, в която и най-малката добра новина принуди всички да се завърнат, пише Bloomberg. 

Точно това получиха инвеститорите в сряда - новината, че инфлацията се е понижила - леко - от достигнатия от поколения връх. Резултатът беше връщане към рисковите активи, както и към краткосрочните държавни облигации, като и двата пазара тълкуваха юлския индекс на потребителските цени като даващ възможност на Федералния резерв да диша през следващите месеци.

"Това беше по-скоро рали на настроенията и техническо рали, отколкото нещо, свързано с фундаментални или макро показатели", каза Виктория Грийн, партньор-основател и главен инвестиционен директор в G Squared Private Wealth. "Някои ще се притесняват за FOMO. Ние ще бъдем търпеливи."

Stocks’ Big
S&P 500 достигна тримесечен връх, а Nasdaq разшири печалбата си над 20%

Скоростта, с която се развиват нагласите, може да се види в бележките на Майкъл Първс, основател на Tallbacken Capital Advisors. Дни след като намали целта си за края на годината за S&P 500 от 5500 на 4500, пазарният ветеран заяви, че ралито в сряда е преминало през някои ключови нива на графиките, които отварят вратата за "рязко движение" до 4400. Индексът затвори на 4210 в сряда.

"Тази препоръка не предполага, че смятаме, че сме излезли от джунглата и сме се върнали към устойчиво състояние на купуване на понижение", написа Първс в бележка. "Но имаме работа със среда с висока волатилност - и тази волатилност може да действа и в двете посоки."  

S&P 500 се повиши с 2,1% в сряда до тримесечен връх, воден от икономически чувствителни акции като производители на чипове и автомобили. Индексът Nasdaq Composite се повиши с 2,9%, като увеличи печалбата си от дъното през 2022 г. над 20% - праг, който може да се разглежда като знак за край на мечия пазар. 

Трейдърите бързо намалиха количеството на затягане, което Фед вероятно ще извърши, изпращайки доходността на съкровищните облигации надолу в предния край на кривата на доходност. Дългосрочните облигации върнаха по-ранните си печалби, след като двама служители на Фед предупредиха, че централната банка е далеч от прекратяване на цикъла на затягане, камо ли от обръщането му. 

При акциите в момента болезнената търговия е ясно възходяща за тези, които са се оттеглили по време на разгрома, който беляза най-лошото първо полугодие от пет десетилетия насам. Има и признаци, че парите се връщат обратно. 

През изминалата седмица индивидуалните инвеститори са изкупили акции на стойност 3,4 млрд. долара, което е с 62% повече в сравнение с предходната седмица, сочат данните на JPMorgan Chase & Co.

Stocks’ Big

Според данните на JPMorgan около дъното на пазара през юни инвеститорите на дребно са се отказали от дългогодишната си бича позиция, продавайки акции с най-бързия темп от почти две години. В същото време хедж фондовете, които правят както бичи, така и мечи залози, намалиха нетната си експозиция до най-ниското ниво от 2009 г. насам, показаха данните за клиентите, събрани от главния брокер Morgan Stanley. 

Докато акциите продължаваха да се покачват през юли, настроението само се помрачаваше, като проучването на Bank of America Corp. сред паричните мениджъри посочи най-ниското разпределение на акции от октомври 2008 г. насам.

Цялото това отношение беше посрещнато с болезнена равносметка, тъй като ралито на акциите не показваше признаци на отслабване, или поне все още не. Повишил се с 15% от най-ниската си стойност през юни, S&P 500 преодоляваше съпротива след съпротива, като индексът се намира на около 20 пункта от възстановяването на половината от загубите си от мечия пазар - крайъгълен камък, който според някои анализатори ще възвести пълно възстановяване. 

Stocks’ Big
S&P 500 е близо до възстановяване на половината от спада си от мечия пазар

Мечките бяха принудени да намалят залозите си срещу акциите. Миналата седмица хедж фондовете, проследявани от Morgan Stanley, покриха късите си позиции с един от най-бързите темпове през тази година. Това направиха и някои квантови трейдъри, които бяха увеличили късите си позиции на фючърсния пазар.

Разкриването на къси позиции помогна за 33% ръст на кошницата от най-краткосрочно търгувани акции от юли насам, включително 5,1% ръст в сряда. 

Животинският дух се събужда сред търговците на дребно. Те се впуснаха в рисковите крайни сегменти на пазара - от прясно излезли акции като AMTD Digital Inc. до отдавна любимите им паметни имена като AMC Entertainment Holdings Inc. Стремежът към бърза печалба насърчи дребните инвеститори да възстановят стария си навик да търгуват с кол опции - седмици след като платиха почти рекордни премии за мечи позиции срещу кол опции. 

Покрай възстановяването на пазара Джак Аблин, главен инвестиционен директор в Cresset Capital, остана предпазлив, въпреки че ралито от сряда му дава увереност, че най-лошото от разгрома е преминало. 

"Въпреки че един месец не е тенденция, ние сме обнадеждени от посоката на ценовата активност", каза той. "Оставаме с недостатъчно тегло на акциите, но днешният доклад предоставя още едно доказателство, че дъното при акциите е зад нас."