Инвеститорите трябва да са предпазливи, докато Nasdaq излиза от мечата територия

Фед има още много работа, преди да овладее устойчиво инфлацията, смятат експерти

09:20 | 15 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инвеститорите може би искат да запазят предпазливостта си, докато ръстовете на фондовата борса продължават, пише MarketWatch.

„Пазарът някак е застинал и изглежда си мисли: добре, мисията е изпълнена, инфлацията е овладяна, Федералният резерв може да отстъпи“, коментира Самир Самана, старши пазарен стратег на Wells Fargo Investment Institute. „Смятаме, че е твърде рано“, отбелязва той.

Самана предупреждава, че инфлацията остава висока, въпреки че отстъпва през юли. Базовата инфлация, която не отчита цените на хранителните и енергийните продукти, вероятно ще остане „устойчиво“ висока, тъй като фактори като ръста на заплатите и разходите за подслон обикновено са стабилни, обяснява стратегът. Според Самана това вероятно ще остане „проблем“ за Фед.

Американските акции поскъпнаха в сряда, като технологичният индекс Nasdaq Composite излезе от мечата територия според данни на Dow Jones Market Data.

Инвеститорите обаче трябва да останат предпазливи, смята Самана. Той посочва, че Wells Fargo предпочита здравния сектор, докато наскоро определи секторите на потребителските стоки и на комуналните услуги като неутрални. Експертът очаква рецесията да започне през втората половина на тази година, въпреки че „не мислим, че пазарът на акции отразява това“.

Wells Fargo Investment Institute също харесва енергийния и технологичния сектор, добавя Самана. Според него „компаниите вероятно ще преминат през следващата рецесия в малко по-добра форма от потребителите, които ще се изправят пред доста трудности на фона на по-високите разходи по заемите“ и ускорението на инфлацията. Ускорението на инфлацията през последните 12 месеца се забавя спрямо регистрираните 9,1% през юни.

Базовият индекс на потребителските цени, които изключва цените на хранителните и енергийните продукти, се покачва с 0,3% през юли – понижение спрямо ръста от 0,7%, регистриран месец по-рано. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха индексът на потребителските цени да се повиши с 0,2% през юли и базовата инфлация да се ускори с 0,5%.

„Има известен оптимизъм въз основа на някои от данните, които видяхме“, твърди Джордж Катрамбоун от компанията за управление на активи DWC. „Но ако пазарът продължи да расте, ще видите, че оценките отново започват да се разтягат“, добавя той.

Според него „пазарът изпреварва себе си“, като съотношението цена/печалба за индекса S&P 500 сега е около 17,5, въпреки че Фед остава ангажиран с целта за инфлация от 2%. Освен това „глобалните насрещни ветрове“ все още са налице, посочва експертът. Сред основните предизвикателства той откроява опасенията около войната между Русия и Украйна и геополитическото напрежение между САЩ и Китай по отношение на Тайван.

Катрамбоун се тревожи, че „пазарът игнорира“ колко много работа има още пред Фед за забавяне на инфлацията, което централната банка се опитва да направи чрез повишаване на лихвените проценти.

Инвеститорите „трябва да се фокусират върху рентабилни технологични компании, да търсят качеството в рамките на технологичния сектор“, смята Катрамбоун.

Стив Киавароне, Federated Hermes, посочва, че е „неутрален“, когато става дума за акции срещу облигации.

„Акциите на технологичните компании се търгуват на базата на очакванията за лихвените проценти“, казва Киавароне. Акциите на растежа, например технологичните, бяха засегнати по-рано тази година в очакване на повишаването на лихвите на Фед за борба с ускоряващата се инфлация. Сега изглежда, че пазарът очаква потенциална промяна в политиката на Фед, при което централната банка да преустанови нарастването на лихвите, тъй като инфлацията отслабва на фона на задаваща се потенциална рецесия.

„Мисля, че всичко това ще отнеме повече време“, за да се разиграе, коментира Киавароне.

Въпреки че ръстът на фондовия пазар в сряда отразява известно „облекчение“, след като данните за инфлацията през юли се оказаха по-добри от очакваното, „не мисля, че това променя играта“, казва той. „Цените на енергията паднаха, което е добре“, но базовата инфлация през последните 12 месеца остава стабилна на 5,9%, добавя експертът.

„Финансовите условия сега са по-хлабави“, отколкото преди повишението на лихвите от Фед през юли, въпреки че централната банка се стреми да затегне своята парична политика, за да забави инфлацията, казва още Киавароне.