Горещините и работата от вкъщи пращат скъпите костюми по поръчка в историята

Времената са предизвикателни за шивачите на Savile Row

12:30 | 13 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Когато гуверньорът на Английската централна банка направи изявлението си пред 300 души миналия месец, имаше забележителна разлика спрямо предишните вечери в Mansion House – никой не носеше черна вратовръзка, пише Bloomberg.

Разчупването на скучния дрескод беше облекчение за мнозина, тъй като температурите в Лондон достигнаха рекордните 40 градуса през деня.

Горещината и все по-небрежната мода обаче създават главоболие на една от най-известните групи в столицата: шивачите на персонални облекла, намиращи се предимно на известната Savile Row.

Секторът се изправи пред тежки времена на фона на годините на растящи цени на наемите на търговски площи и последвалата коронавирусна пандемия, която доведе до затварянето на много магазини. Последните предизвикателства обаче са сред най-суровите в 200-годишната му история.

„Границите (между офиса и външния свят) са размити“, коментира Ник Паджет, старши редактор в WGSN. „Традиционният костюм на райета започва да изглежда като отживелица“, добавя той.

Много от служителите работят от домовете си на пълно работно време, а офисите облекчават правилата за облеклата, за да привлекат кадрите си обратно. Познатият костюм губи своята привлекателност. Междувременно рекордно високите температури това лято оказват допълнителен натиск върху сектора, а богатите китайски купувачи не могат да пътуват до Великобритания за костюми по поръчка, тъй като Пекин продължава да упорства с политиката си за нулев брой на заразени с Covid-19.

През последната седмица на юни посетителите в обектите за костюми по поръчка се свиват с 40% спрямо същия период на 2019 г. – вторият най-голям спад, включително за Regent Street и Oxford Street, сочат данни на New West End Company.

Британците свиват

Британците свиват разходите си за костюми. Графика: Bloomberg 

Отнема няколко месеца, за да се произведе костюм от две части по поръчка и множество срещи между шивача и клиента. Средната цена е около 5000 паунда.

Шивачите „по поръчка“ се опитват да се адаптират към променящите се вкусове, като много от тях пускат готови за носене гами, заедно със своите индивидуални предложения. Онлайн продажбите стават все по-важни и шивачите също избират по-леки материи на фона на рекордно високите температури.

В Anderson & Sheppard, на ъгъла на Savile Row, клиентите търсят леки и прохладни облекла. 116-годишната компания, чиито клиенти включват Даниел Крейг и Том Форд, използва цветни, по-светли материи, за да убеди британците да купуват летните си дрехи у дома, вместо да пазаруват във Франция, Италия или САЩ, обяснява нейният ръководител Анда Роуланд.

Ситуацията е подобна в Edward Sexton. 79-годишният шивач, който е облякъл членовете на Beatles за обложката на албума им Abbey Road, представи нов модел сако от прохладна материя, за да привлече купувачите, търсещи комфорт в горещините.

Гробна тишина

Savile Row изминава дълъг път от периода, в който фасадите на магазините са били закрити с тежки завеси и са се отваряли само след уговорка с господа от висшата класа. Все пак улицата не може да си позволи да спре да се преоткрива, за да привлече днешния купувач.

„Обикновено до 17:00 или 18:00 часа, а също и през уикендите, на Savile Row цари гробна тишина“, коментира Роуланд, който като председател на Savile Row Bespoke Association настоява за подобрения. „Ако млад потенциален клиент измине целия път от Сеул, за да види Savile Row, той би трябвало да може да изпие нещо прекрасно и да прекара известно време в района, а това не е така днес“, добавя той.

Pollen Estate, която притежава по-голямата част от Savile Row, планира откриване на ресторанти и нови магазини.

„Нашата стратегия е да подобряваме и  да ценим най-доброто от традициите на Savile Row, но да представим нови, вълнуващи и понякога различни предложения“, заяви Джулиан Стокс, главен изпълнителен директор на Pollen Estate.

Средната цена

Средната цена на костюмите се понижава със 75%. Графика: Bloomberg 

Костюмите се превръщат в отживелица не само на Savile Row. Търговците на дребно ги продават по-евтино, тъй като търсенето намалява. Средната цена за костюм се понижава с почти 75% през последните две години до средно около 200 паунда в средата на юли, според данни от WGSN от Ascential, проследяващи 62 търговци на дребно в Обединеното кралство.

Националната статистическа служба премахна костюма от своята кошница със стоки, използвана за изчисляване на годишната инфлация през март за първи път от 1947 г. Сега вместо това тя проследява цените на официалните сака или якета.

Marks & Spencer намали броя на магазините, продаващи костюми, миналата година до 110 от своите 254 големи локации. В знак на тревога сред шивачите на костюми 250-годишната Gieves & Hawkes се продава, след като собственикът ѝ, листната в Хонконг Trinity, изпадна в несъстоятелност миналата година. Британският производител на костюми T.M. Lewin изпадна в несъстоятелност два пъти през последните години, а пандемията принуди 120-годишната компания да се превърне в онлайн бизнес. Kilgour, която обличаше Кари Грант и Фред Астер, затвори врати през 2020 г. след мерките за овладяване на разпространението на Covid.