Бедните държави отказаха над 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 заради изтичащ срок на годност

През януари 67% от населението в по-богатите страни е напълно ваксинирано, докато само 8% в по-бедните страни са получили първата си доза

14:39 | 14 януари 2022
Обновен: 16:09 | 14 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Миналия месец по-бедните страни са отказали  повече от 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19, разпространявани от глобалната програма COVAX, главно поради скоро изтичащия им срок на годност, заяви служител на УНИЦЕФ.

Големият брой отказани ваксини показва трудностите при ваксинирането на света въпреки нарастващите наличности, като чрез COVAX са доставени близо 1 милиард дози в общо около 150 държави, информира Reuters.

„Само през декември са отказани повече от 100 милиона дози", заяви пред депутатите в Европейския парламент Етлева Кадили, директор на "Снабдяване" в  УНИЦЕФ.

Основната причина за отказа е доставката на дози с кратък срок на годност, казва тя.

По-бедните страни са принудени да отлагат доставките и защото не разполагат с достатъчно съоръжения за съхранение, каза Кадили, включително има недостиг на хладилници за ваксини.

Много страни също така се сблъскват с високи нива на колебание по отношение на ваксините и имат претоварени здравни системи.

От УНИЦЕФ не са отговорили към момента на запитване за това колко дози общо са били отказани досега.

Много други са на склад в очакване да бъдат използвани в по-бедните държави.

Данните на УНИЦЕФ за доставките и използването на доставените ваксини показват, че в момента 681 милиона изпратени дози се съхраняват в около 90 по-бедни държави, според благотворителната организация CARE, която извлича данните от обществената база данни.

Повече от 30 от тези държави, включително големи страни като Демократична република Конго и Нигерия, са използвали по-малко от половината от дозите, които са получили, казват от CARE.

От сдружението Gavi, което участва в управлението на програмата COVAX, казват, че причината да има толкова голям брой ваксини на склад е, че е имало рязко увеличаване на доставките през последното тримесечие, особено през декември.

Gavi добави, че повечето ваксини, доставени наскоро чрез COVAX, имат дълъг срок на годност и следователно е малко вероятно да бъдат изхвърлени.

Повече доставки

Чрез програмата COVAX, в чието управление участва от Световната здравна организация, досега са доставени 987 милиона ваксини COVID-19 в 144 държави, по данни на Gavi.

COVAX е основният доставчик на ваксини за десетки по-бедни държави, но не е единственият. Някои страни сами си купуват ваксини или използват други регионални програми за снабдяване с тях.

Доставките за по-бедните страни дълго време бяха силно ограничени поради липса на ваксини, тъй като по-богатите държави си запазиха повечето от първоначално наличните от декември 2020 дози.

Но през последното тримесечие доставките се увеличиха значително благодарение на даренията от богатите страни, които са ваксинирали по-голямата част от населението си.

През януари 67% от населението в по-богатите страни е било напълно ваксинирано, докато само 8% в по-бедните страни са получили първата си доза, сочат данните на СЗО.

Увеличените доставки завариха много от държавите неподготвени.

Имаме държави, които пренасочват наличните в момента дози за второто тримесечие на 2022 г.", каза Кадили.

От 15-те милиона дози от ЕС, които са били отказани, три четвърти са били от ваксината на AstraZeneca със срок на годност по-малко от 10 седмици след пристигането им, според УНИЦЕФ.

Богатите държави, които даряват ваксини с относително кратък срок на годност, са "основен проблем" за COVAX, заяви миналия месец високопоставен служител на СЗО.

„Трябва достатъчно време, за да се транспортират ваксините от складовете", заяви говорител на кенийското министерство на здравеопазването, като отбеляза, че ако се приемат дози с изтичащ срок на годност, те ще бъдат изхвърлени.

През ноември Нигерия е изтекъл срокът на годност на близо един милион ваксини и те не са били използвани.